luni, 14 septembrie 2009

Spune-ne ce te doare şi-ţi spunem ce sport să faci

Sportul nu este doar cea mai bună modalitate de a ne menţine în formă. Exerciţiile fizice ne ajută şi la tratarea bolilor.

Specialiştii spun că anumite tipuri de exerciţii fizice ne ajută să reducem simptomele afecţiunilor de care suferim, informează Daily Mail în ediţia electronică.

  • Depresie - mersul pe jos, grădinăritul
Un studiu efectuat de cercetătorii americani sugerează că trei plimbări energice pe săptămână, de 30 minute fiecare, sunt mai eficiente în tratarea depresiei decât antidepresivele. Şi grădinăritul şi-a dovedit eficienţa în diminuarea depresiei.
  • Diabet - exerciţii cu greutăţi, aerobic
De obicei, persoanele cu diabet tip 2 sunt sfătuite să efectueze exerciţii de aerobic (înot, alergări sau ciclism), pentru a reduce cantitatea de grăsime şi pentru a controla nivelul glucozei. Un studiu condus de profesorul Robin Marcus, de la American Physical Therapy Association, arată că exerciţiile cu greutăţi pot ajuta la scăderea indicelui de masă corporală.
  • Migrene - ciclism
Activităţile de anduranţă, precum mersul cu bicicleta şi canotajul cresc concentraţia de endorfine, hormoni care acţionează în calitate de "analgezice" naturale. Ciclismul, spun cercetătorii, reduce frecvenţa migrenelor cu până la 90%, atunci când este efectuat 30 de minute, de 3-4 ori pe săptămână.

  • Hipertensiune arterială - drumeţii
Fiziologii de la Institutul de Cercetare Oregon au constatat că mersul pe pietre a condus la reduceri semnificative ale tensiunii arteriale. În medicina chineză, se consideră că suprafeţele denivelate ar stimula anumite puncte de pe talpă, responsabile de reglarea tensiunii.

  • Osteoporoza - alergare
Pam Hinton, profesor de nutriţie şi psihologie la Universitatea din Missouri, a comparat efectele alergărilor, ciclismului şi antrenamentelor cu greutăţi asupra densităţii osoase şi a descoperit că persoanele care aleargă în mod regulat au oase mai puternice. Medicii recomandă 30 de minute de alergări, de 3-5 ori pe săptămână. De asemenea, tenisul şi baschetul fac parte din activităţile care ajută la prevenirea osteoporozei.

  • Sindromul de colon iritabil - yoga
Deşi nu se cunosc cauzele exacte ale bolii, gastroenterologii de la Universitatea British Columbia din Vancouver au descoperit că yoga este cea mai eficientă practică în cazul acestei afecţiuni. Medicii spun că, după o săptămână de yoga, pacienţii au înregistrat o ameliorare semnificativă a simptomelor. Un alt studiu al medicilor de la Universitatea din Birmingham a arătat că 30 de minute de activitate fizică (înot sau exerciţii acvatice), timp de cinci zile pe săptămână, reduc simptomele bolii.

  • Dureri de spate - tehnica Alexander
Inventată de Frederick Matthias Alexander, un actor australian cu probleme de respiraţie, această metodă ajută corpul să obţină o postură corectă. Tehnica ne învaţă cum să ne utilizăm corect propriul corp - cum să ne mişcăm, să stăm drepţi, să respirăm, să învăţăm, cum ne organizăm concentrarea şi atenţia. Pe lângă această tehnică, mai puteţi încerca şi pilates - metoda care întăreşte muşchii spatelui.

  • Afecţiuni gingivale - aerobic
Cercetătorii de la Western Reserve University Case din SUA au constatat că cinci sesiuni de activitate fizică moderată pe săptămână, combinate cu o alimentaţie sănătoasă şi un regim de sănătate orală, reduc riscul bolilor gingivale.

de Milena NIŢĂ | 14 SEPTEMBRIE 2009
sursa: gandul

Niciun comentariu: