luni, 14 septembrie 2009

Starea noastra de spirit

Au nume interesante - dopamina, serotonina, endorfina, noradrenalina - si au capacitatea de a ne face sa vedem viata în roz. Sunt, de fapt, niste hormoni, neurotransmitatori, si sunt implicati în reglarea starii noastre de spirit. De noradrenalina depind dinamismul si capacitatea noastra de concentrare.

  • Zvapaiata noradrenalina

Izvorâta din cortex - asa-zisul creier instinctiv, care vegheaza la supravietuirea speciei - noradrenalina este în primul rând hormonul dorintei. Ei i se datoreaza vitalitatea instinctiva, precum si pulsiunile sexuale. Fara aceasta seva a vietii, dorinta de a mânca, de a dormi si de a începe o noua zi, de a lupta pentru ceva n-ar exista. Dorinta sexuala ar fi, de asemenea, absenta. Problema este ca, în timp, rezerva de hormon se diminueaza, epuizându-se lent. Dificultatile cotidiene, situatiile solicitante repetate, stresul consuma cu o viteza mai mare sau mai mica aceasta comoara a dorintelor vitale. Din fericire, industria farmaceutica detine o serie de stimulente si substitute ale acestui hormon, la care, sub îndrumare medicala, se poate apela.
Si acum, hormonul care are ca sediu zona din creier destinata memoriei, afectului si umorilor.

  • Dopamina, regina sentimentelor

Când dopamina someaza, libidoul (dorinta sexuala) lasa de dorit iar starea de spirit e la pamânt. Treptat se instaleaza depresia, diminuarea capacitatii de concentrare, dificultatea de a transpune ideile si hotarârile în practica. Iesirea din aceasta deriva e posibila, cel mai la îndemâna fiind alimentatia bogata în vitaminele B6, B9, B12, C, fier si magneziu.

  • Serotonina, frâna agresivitatii

În timp ce noradrenalina face oficiul de accelerator al reactiilor, serotonina apasa pe frâna, pentru a crea un echilibru. De fapt, ea tine în frâu agresivitatea noastra. Pentru cel putin 25% din indivizi, aceasta sarcina nu este deloc usoara pentru ca ei se nasc cu acceleratorul mai puternic decât frâna, ceea ce înseamna ca violenta, nerabdarea, iesirile colerice, tendinta spre bulimie, angoasele etc. sunt mai greu de controlat. si pentru carenta de serotonina exista însa remedii: consumul controlat de glucide cu timp lent de metabolizare. Câte o tableta de ciocolata sau o doza mica de alcool este de asemenea acceptata de specialisti, desi recomandarea numarul 1 este cea legata de practicarea de activitati care pot depresuriza tensiunile interioare (sport, diferite hobby-uri). Iar consumul de alimente bogate în magneziu, ca si administrarea de suplimente farmaceutice pe baza de magneziu sunt deopotriva de luat în calcul, deoarece ajuta la reducerea stresului.

  • Endorfina, miraculosul antistres

Moleculele de endorfina, descoperite în 1970, au o proprietate uimitoare, asemanatoare medicamentelor împotriva durerii, cum ar fi morfina. Ele aduc starea de liniste si confort interior. Cheia magica este sportul. Potrivit cercetarilor efectuate, cantitatea de endorfine poate fi crescuta de cinci ori daca se practica minimum 45 de minute de sport de anduranta, cum ar fi jogging, înot sau ciclism. Alte surse de endorfine sunt râsul, ciocolata si actul sexual. Având rol antistres, endorfinele favorizeaza recuperarea fizica si psihica, precum si somnul odihnitor. Fiind comparabile cu opiaceele, ele calmeaza durerile si migrenele.

Unde se gasesc?
Noradrenalina. În gelule farmaceutice
Dopamina. În drojdie de bere, germeni de grâu, nuci, seminte de floarea soarelui, cacao, migdale, ciuperci, ton, sardele, oua, lapte etc.
Serotonina. În glucidele lente (cereale, paste, cartofi, mere, struguri etc.).
Endorfina. În ciocolata si activitatile sportive.

Niciun comentariu: