vineri, 11 septembrie 2009

Bursa propune impozit zero inca 3-5 ani

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) vrea sa propuna Ministerului Finantelor Publice prelungirea intervalului de suspendare a impozitului pe castigurile bursiere cu trei pana la cinci ani, pentru a atrage investitori pe piata de capital.

Pentru sustinerea pietei locale de capital, Guvernul a modificat Codul fiscal anul trecut prin suspendarea impozitului pentru castigurile bursiere obtinute in 2009 de investitorii romani si straini. Anterior acestei decizii, castigurile pe Bursa erau impozitate cu 16% pentru detineri mai mici de un an si cu 1% pentru plasamente mai mari de un an.

"Am purtat discutii informale cu reprezentantii Ministerului Finantelor pentru prelungirea perioadei de suspendare a impozitului pentru castigurile bursiere cu trei pana la cinci ani. In perioada urmatoare, vom prezenta un proiect concret in acest sens. Aceasta masura este menita sa incurajeze investitorii romani si straini sa participe la tranzactiile pe Bursa", a declarat Anca Dumitru, directorul general al BVB in cadrul celei de-a doua editii a conferintei "Oportunitati de finantare in perioade de criza", organizata de BVB impreuna cu Asociatia Brokerilor.

Pe lista de proiecte a Bursei se mai afla implementarea conturilor globale, aflate in prezent in curs de autorizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Conducerea Bursei va propune Comisiei ca perioada de preinchidere a sedintei de tranzactionare sa fie diminuata de la 15 minute, cat este in prezent, la cinci minute astfel incat intervalul de tranzactionare sa dureze pana la 16.25, mai mult cu zece minute. De asemenea, in decurs de o luna, actionarii BVB urmeaza a fi convocati in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare pentru a modifica actul constitutiv al operatorului de piata si a aproba listarea Bursei.

Obligatiunile se potrivesc romanilor

Accesul companiilor la finantarea prin intermediul pietei de capital devine tot mai important, in conditiile in care criza financiara a facut traditionala sursa de finantare - creditul bancar - tot mai scumpa si greu accesibila. Pe de alta parte, apetitul redus pentru risc a scazut mult atractivitatea pietei de actiuni ca resursa de capital, astfel ca piata obligatiunilor ramane o solutie putin riscanta pentru companiile in cautare de finantare, dar si pentru investitorii interesati de plasamente sigure.

"Cred ca piata de instrumente cu venit fix va ajunge sa detina o pondere ridicata in economia bursei. Pe de o parte, pentru ca in perioada interbelica, pe Bursa locala se tranzactiona in mare parte acest tip de instrumente, si pe de alta, pentru ca obligatiunile si titlurile de stat se preteaza foarte mult la cultura investitionala a romanilor, caracterizata printr-un apetit redus pentru risc", a spus Stere Farmache, presedintele BVB.

Statul alaturi de municipalitatile locale, prin emisiunile de titluri de stat si obligatiuni, au fost cei mai activi actori din piata instrumentelor cu venit fix. Interesul redus manifestat de societatile comerciale fata de contractarea unui imprumut obligatar se explica prin absenta unei viziuni pe termen mediu si lung a mangementului respectivelor companii, in opinia oficialului Bursei.

"Brokerii trebuie sa fie mult mai aproape de companii si sa faca propuneri concrete privind emisiunea de obligatiuni", a continuat Farmache.

In prezent, cinci emisiuni de obligatiuni corporative sunt listate la bursa, in mare parte apartinand institutiilor financiare, si peste 20 de emisiuni de obligatiuni municipale. Tranzactiile cu aceste titluri sunt insa reduse: in sedinta de ieri au fost doar trei tranzactii cu obligatiuni in valoare totala de aproape 195.000 de lei.

Principalele neajunsuri ale pietei de obligatiuni sunt lipsa de lichiditate, cauzata de faptul ca bancile sunt principalii cumparatori, absenta unei agentii de rating care sa stabileasca riscul la care se expune investitorul plasand in obligatiunile emise de o companie, absenta unei legi privind insolventa unitatilor administrative teritoriale, precum si a unei reglementari privind "rostogolirea datoriilor" la municipalitati.

Dragoi: Eurobondurile vin in maxim doua luni

Bogdan Dragoi, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor, a declarat ca emisiunea de euroobligatiuni, cu o valoare cuprinsa intre 500 de milioane de euro si 1,5 miliarde de euro, va fi lansata in cel mult doua luni, daca conditiile din piata va permite aceasta operatiune.

"Daca piata va permite, intr-o luna, maxim doua, vom iesi pe pietele internationale prin emiterea de eurobonduri. Maturitatea, valoarea si pretul de emisiune depind de apetitul investitorilor", a spus el.

Roxana Pricop 10.09.2009

sursa: zf

Niciun comentariu: