marți, 22 ianuarie 2008

Isarescu: Leul isi va reveni

Leul va reusi sa se stabilizeze si chiar se va redresa dupa deprecierile accentuate din ultimele doua luni, deprecieri determinate de criza internationala care a impulsionat iesirea capitalului volatil, dar mai ales de cheltuielile bugetare foarte mari de la finele anului tracut, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Privind la ceea ce se intampla pe piata valutara, cred ca leul are forta de redresare si, la un moment dat, de suferit de e urma agitatiilor de pe pietele inernationale, dar si de pe piata interna", a declarat guvernatorul.

Potrivut guvernatorului, Banca Centrala a facut eforturi foarte mari in aceste zile si a reusit cu greu sa atraga excesul de lichiditate de pe piata interbancara. Volumul mare de lichiditate a fost determinat, spune Mugur Isarescu, de cheltuielile bugetare foarte mari din ultimele doua luni ale anului trecut. "Este un obicei pacatos ca in ultimele doua luni sa se concentreze cheltuielile bugetare. Ministrul finantelor a aratat ca la nivelul autoritatilor locale s-a cheltuit peste 1% din PIB. Cheltuieli de asemenea valoare in numai 10 zile au impact pe piata valutara". BNR va continua sa intervina pe piata si ar putea sa opteze chiar pentru doua operatiuni de sterilizare pe zi, a declarat guvernatorul dupa lansarea proiectului de revizuire a Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila.

Sursa: www.zf.ro/articol_157612

Niciun comentariu: