marți, 6 aprilie 2010

Alro si Hidroelectrica, acord preferential de peste 100 mil. €/an

Producatorul de aluminiu Alro Slatina, controlat de grupul Vimetco detinut de investitori rusi, a semnat la sfarsitul saptamanii trecute cu Hidroelectrica un contract de achizitie a 3TWh anual pana in 2018, la un pret de circa 31-37 euro/MWh, cu 25% mai mare decat anul trecut. La acest cost, valoarea contractului pe noua ani s-ar putea ridica intre 850 mil. euro si un un miliard de euro. 1 Terrawatt (TWh) este egal cu un milion de megawati (MWh). Cantitatea contractata anual de Alro reprezinta aproximativ 5,5% din consumul de energie al Romaniei din 2009, de 55 TWh, fiind cel mai mare consumator industrial de energie din Romania.
Cele doua parti s-au grabit sa semneze noul contract inainte de intrarea in functiune a celor doua companii energetice gigantice - Electra si Hidroenergectica - infiintate de Guvern in luna ianuarie. Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, sustinea la sfarsitul anului trecut ca nu va mai vinde energie la preturi de circa 25 de euro pe MWh, ci la un cost de peste 44 de euro pe MWh, atat cat este estimat costul de productie al celor doua companii gigant. Insa potrivit estimarilor, noul contract cu Alro a fost semnat la un pret mai mic de 44 de euro/MWh. Reprezentantii Alro nu au dorit sa faca public pretul la care vor achizitiona energie electrica, insa anul trecut compania cumpara energie cu 25-30 de euro/ MWh, potrivit unor informatii din piata.
Pretul energiei achizitionate va fi stabilit in functie de o serie de factori, precum cotatia aluminiului la bursa metalelor de la Londra. Astfel, daca pretul aluminiului va creste, se va mari si costul platit pentru pretul energiei.

sursa: ZF

Niciun comentariu: