joi, 28 ianuarie 2010

Kazahii au oferit un pret mai mare decat pe Bursa pentru RRC, dar sub pretentiile minoritarilor

Grupul Rompetrol, controlat de compania kazaha KazMunaiGaz, a oferit un pret de 0,0625 lei/actiune in oferta de preluare obligatorie pentru participatiile minoritare de la Rompetrol Rafinare (RRC), compania care detine rafinaria Petromidia.
Pe Bursa, pretul actiunilor RRC era ieri de 0,0618 lei/actiune, insa la sfarsitul anului trecut pretul a sarit de 0,07 lei/actiune, scazand ulterior.
Oferta, care se ridica la circa 80 mil. euro pentru 25% din Rompetrol Rafinare, evaluand compania la 320 mil. euro, este mult sub pretentiile actionarilor minoritari. Un grup de investitori grupati in jurul senatorului UDMR Attila Verestoy, care detin peste 5% din RRC, sustineau la finele anului trecut ca valoarea ofertei ar trebui sa fie de peste 150 mil. euro, adica un pret de peste 0,11 lei/actiune. Calculul lor are la baza pretul de circa 1,7 mld. dolari platit de kazahi omului de afaceri Dinu Patriciu pentru preluarea integrala a grupului Rompetrol si pe faptul ca Petromidia este principalul activ al grupului.
CNVM le-a solicitat kazahilor sa declare pe proprie raspundere daca in contractul de vanzare-cumparare incheiat cu Patriciu exista evaluari separate pentru Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, aceasta fiind o conditie pentru aprobarea ofertei. Ieri, CNVM a respins insa oferta pentru RRC pe motiv ca pretul este prea mic. "Motivul pentru care am respins oferta facuta de grupul Rompetrol pentru preluarea participatiilor minoritare la Rompetrol Rafinare este ca pretul din plic, respectiv 0,0625 lei/actiune, este mai mic decat valoarea activului net", au precizat reprezentantii CNVM, care considera ca pretul de oferta trebuie sa fie peste valoarea activului net pe actiune care rezulta din ultimele situatii financiare auditate, de la 31.12.2008, respectiv 0,0741 lei/actiune.
CNVM a aprobat insa oferta Rompetrol Group in valoare de 58,6 mil. lei (14,3 mil. euro) pentru participatia minoritara de 49% din Rompetrol Well Services (PTR), pretul oferit fiind de 0,43 lei/actiune. Pe Bursa, pretul actiunilor PTR era ieri de 0,403 lei/actiune.
"Pretul oferit de grup a fost usor mai mare decat pretul din raportul evaluatorului, care a luat in calcul situatiile financiare neauditate ale companiei la 30 septembrie 2009, insa a fost substantial mai mare decat pretul care rezulta din ultimele situatii financiare auditate, respectiv la 31 decembrie 2008", a declarat pentru ZF Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.

sursa: zf

Niciun comentariu: