duminică, 16 noiembrie 2008

TAXE Romania

Mai multe taxe împing România spre coada clasamentului. Ţara noastră ocupă locul 146 din 181, în topul întocmit de Pricewaterhouse Coopers şi Banca Mondială funcţie de plata taxelor. Situaţia s-a înrăutăţit dat fiind faptul că în ediţia anterioară a raportului "Doing business", România era clasată pe locul 134 la acest capitol.

România a coborât pe locul 146 din 181 de ţări analizate din punct de vedere al plăţii taxelor, din cauza creşterii numărului de taxe şi a ponderii acestora în profitul firmelor, se arată în studiul "Paying taxes", parte a raportului "Doing business 2009", lansat de Banca Mondială şi PricewaterhouseCoopers. La nivelul anului trecut, România se situa pe ultimul loc între ţările analizate, cu cel mai mare număr de taxe de plătit pe an, 113, coborând de pe locul 175 în raportul precedent.

În 2007 faţă de 2006, numărul taxelor de plătit în România crescuse de la 96 la 113, iar cele mai multe taxări suplimentare s-au pus pentru fondul de garantare- douăsprezece, şi pentru piaţa muncii- alte douăsprezece. În acelaşi timp, 7 taxe au fost eliminate: 2 în construcţii, 2 pentru terenuri, 2 pentru mijloace de transport şi o taxă poştală.

La nivelul lui 2007, taxele legate de piaţa muncii reprezentau aproximativ trei sferturi, mai precis 74% din totalul taxelor pe care firmele erau nevoite să le plătească. Din punct de vedere al timpului necesar pentru plata taxelor, măsurat în ore pe an, România era pe poziţia 74, coborând 4 locuri faţă de ediţia anterioară, cu 202 ore pe an.

Niciun comentariu: