marți, 9 septembrie 2008

Guvernul SUA

Analistii internationali au inceput sa vorbeasca, pentru prima data de la declansarea crizei subprime, despre sfarsitul colapsului burselor globale.

Guvernul SUA a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va asigura finantare pe termen scurt pentru a salva cele mai mari doua companii ipotecare de la faliment. Planul prevede ca trezoreria Statelor Unite sa achizitioneze actiuni Fannie Mae si Freddie Mac in valoare de 200 de miliarde dolari, pentru a pastra cele doua companii solvabile. Totodata, guvernul va garanta si datoriile celor doua firme, in conditiile in care Fannie Mae si Freddie Mac detin sau garanteaza aproape jumatate din datoria de 12.000 de miliarde dolari de pe piata americana a creditelor ipotecare. Cele doua companii au avut pierderi totale de aproape 14 miliarde dolari in ultimele patru trimestre fiscale si debitori importanti, printre care o serie de banci centrale, au dat semne de ingrijorare privind stabilitatea lor.

„Nationalizarea Fannie si Freddie reprezinta inceputul sfarsitului problemelor. De acum inainte, vom avea un suport puternic sub cotatiile actiunilor financiare“, crede un analist al firmei de investitii RCM Ltd. din Londra.

„Preluarea Fannie si Freddie va ridica multa incertitudine din piata“, spune un trader de la CMC Markets Londra.

Sursa (partial): financiarul

Niciun comentariu: