sâmbătă, 17 mai 2008

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

1. Crestere economica de 7,5% in T1

Produsul Intern Brut (PIB) estimat a crescut in primul trimestru cu 7,5%, fiind cel mai mare avans al economiei pentru primele trei luni dintr-un an consemnat din 1990, conform declaratiilor ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Estimarile prezentate de ministrul Finantelor arata ca serviciile au avut o crestere de 6,7%, iar constructiile au inregistrat un avans de 32%.

Vosganian a aratat ca evolutia buna a economiei a avut loc pe fondul unei reduceri cu 2% a consumului de resurse de energie primara.

In acelasi timp, ministrul a evidentiat evolutia buna a balantei externe, cu o crestere a exporturilor de 13,5%, superioara dinamicii importurilor, de 12,3%.

Bugetul general consolidat a inregistrat, dupa primele patru luni, un excedent de 617 milioane de lei, reprezentand 0,14% din PIB.

Veniturile totale inregistrate la bugetul general consolidat s-au ridicat la 62,15 miliarde lei, reprezentand 14,1% din PIB, fata de 38,3 miliarde lei in intervalul ianuarie-aprilie 2007, cand reprezentau 9,8% din PIB.

Totodata, cheltuielile inregistrate la bugetul general consolidat au insumat 61,5 miliarde lei.

2. Rompetrol Rafinare, pierderi de 34,3 milioane lei

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), compania grupului Rompetrol care opereaza rafinaria Petromidia, a inregistrat in primul trimestru pierderi neconsolidate de 34,3 mil. lei (9,3 mil. euro), cu 57% mai mari decat in perioada similara a anului trecut, chiar daca afacerile companiei au crescut cu 65%, la 1,94 mld. lei (526 mil. euro).

Printre motivele invocate pentru scaderea profitului au fost evolutia pretului barilului de titei pe piata internationala, care a avut ca efect reducerea marjelor de rafinare, si deprecierea dolarului in raport cu euro.

Un alt factor care a influentat negativ rezultatele companiei a fost reprezentat de cresterea cheltuielilor financiare, ca urmare a majorarii dobanzilor de referinta pe piata interbancara.

La mijlocul lunii aprilie, grupul Rompetrol estima pentru anul acesta afaceri de 12 miliarde dolari. La nivel international, Rompetrol are peste 650 de benzinarii. Pachetul majoritar de actiuni al grupului a fost cumparat anul trecut de KazMunaiGaz intr-o tranzactie evaluata de 2,7 mld. dolari.

3. Romania - locul cinci in UE in functie de cresterea inflatiei in aprilie

Romania s-a mentinut pe pozitia a cincea in Uniunea Europeana in functie de ritmul de crestere a inflatiei in luna aprilie, de 8,7%, valori mai mari fiind consemnate in Letonia, Bulgaria, Lituania si Estonia, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Preturile de consum din Romania au crescut in martie cu 0,5% comparativ cu luna precedenta.

4. Deficitul de cont curent scade la 3,51 mld. euro

Investitiile straine directe urca in martie cu 38%. Deficitul de cont curent si-a redus ritmul de crestere in primul trimestru la 10,9%, pana la 3,51 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In primul trimestru al anului trecut deficitul de cont curent a urcat cu aproape 125%.

Influenta determinanta asupra soldului a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 3,86 miliarde de euro, mai mare cu 9,9% fata de primele trei luni din 2007.

Valoarea investitiilor straine directe a urcat in luna martie cu 38%, la 1,67 miliarde de euro, comparativ cu 1,21 miliarde de euro, in luna februarie.


5. iPhone de la Apple vine in Romania prin Orange

Orange, principalul brand al France Telecom, a anuntat azi incheierea unui contract cu Apple pentru aducerea popularului iPhone in Romania, informeaza MarketWatch.

Alte tari in care iPhone va fi distribuit de Orange sunt Austria, Belgia, Republica Dominicana, Egipt, Iordania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Elvetia si alte piete ale Orange de pe continentul african.

6. BRD a facut profit net de 70 mil. euro in T1

BRD, a doua mare banca de pe piata, a castigat 70 milioane de euro in trimestrul I, cu peste 37% mai mult decat profitul net inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Exprimata in lei, majorarea a fost de 54%, pana la 259 milioane lei, diferenta fiind data inclusiv de deprecierea leului cu peste 9%.Totalul activelor bancii s-a ridicat la sfarsitul lunii martie la 41 miliarde de lei, adica echivalentul a 11 miliarde de euro.

7. Pretul carburantilor trece de 4 lei/litru

Luni a fost o zi de majorari pentru companiile petroliere prezente pe piata romaneasca.

Astfel, Rompetrol a anuntat ca va majora, pentru perioada 13-18 mai, preturile carburantilor cu 0,08 lei pe litru, toate tipurile de combustibili comercializati in reteaua de benzinarii a companiei ajungand, astfel, la peste patru lei pe litru.

Cele mai mari cresteri ale preturilor, de 2%, sunt inregistrate in cazul benzinelor Premium Euro 4 si Efix 95.

De asemenea, Petrom a majorat cu 0,12 lei/litru preturile de referinta la toate sortimentele de carburanti comercializati in statiile de distributie operate de companie, dupa ce saptamana trecuta a luat o decizie similara, scumpind benzina si motorina tot cu 0,12 lei pe litru, singurii carburanti care nu au trecut de 4 lei/litru fiind benzina ECO Premium 95 - 3,99 lei - si Premium fara plumb 95 - 3,96 lei lei.

8. Romania, locul trei in Europa dupa criteriul ratei de crestere a productiei industriale

In luna martie, fata de aceeasi luna a anului anterior, Romania s-a aflat pe locul trei in topul celor mai mari cresteri ale produtiei industriale, cu un avans de 5,7%, aceasta rata de crestere fiind depasita de Irlanda, cu o rata de 6,9%, si Olanda, cu o rata de 6,6%, conform datelor Eurostat.

Comparativ cu luna februarie, productia industriala a Romaniei a crescut cu 0,7%, plasandu-se pe locul al patrulea la nivelul blocului comunitar.

In luna februarie, Romania a ocupat pozitia a 12-a in UE, cu un avans al productiei industriale de 4,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Avansul fata de luna ianuarie a fost de 1,8%.
Sursa: www.zf.ro/articol_172708

Niciun comentariu: