sâmbătă, 5 aprilie 2008

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

1. Are loc summitul NATO la Bucuresti

Peste 50 de delegatii au sosit joi la Bucuresti - intre care cele ale Frantei, Marii Britanii, Germaniei, Belgiei, Lituaniei, Bulgariei, Olandei, Turciei, Slovaciei si Danemarcei - in vederea summit-ului NATO. Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si secretarul general al ONU Ban Ki-Moon au ajuns, de asemenea, la Bucuresti in cursul zilei de joi.

Cea mai importanta intalnire a fost cea dintre presedintele Traian Basescu si cel american George W. Bush de la Neptun. Printre subiectele de pe agenda discutiilor dintre cei doi sefi de stat s-au aflat si chestiuni de politica interna, ca de pilda eliminarea vizelor pentru cetatenii romani care vor sa calatoreasca in SUA. Raspunsul lui Bush nu a fost concludent in aceasta privinta.

Tot joi a sosit la Bucuresti presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, acesta fiind pentru prima data in Romania. De altfel, el este si primul presedinte al Federatiei care se afla in Romania dupa prabusirea Uniunii Sovietice in urma cu 16 ani.

Vladimir Putin, aflat la final de mandat (el ii va preda in mai mandatul succesorului sau Dmitri Medvedev), a participat astazi la Consiliul NATO-Rusia care de desfasoara la finalul summit-ului Aliantei Nord-Atlantice.

Joi, NATO a salutat reformele din Ucraina si Georgia si a anuntat ca sprijina solicitarea lor de a primi MAP (Membreship Acion Plan). Secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, a spus ca statele aliate au convenit ca cele doua tari vor deveni membri NATO. El a salutat in numele tuturor statelor aliate reformele intreprinse de ambele tari si a anuntat de asemenea ca va incepe o perioada de angajament intensificat.

Secretarul general al Aliantei a anuntat ca o evaluare a situatiei pentru acordarea MAP va fi facuta in luna decembrie.

Vineri dimineata a avut loc Comisia NATO - Ucraina, la finalul careia Viktor Iuscenko a declarat ca, prin decizia de joi, NATO si-a asumat responsabilitatea ca Ucraina sa devina membru al acestei Aliante.

Delegatia Marii Britanii, condusa de premierul Gordon Brown, a plecat, vineri, de pe Aeroportul Henri Coanda.

Delegatia a sosit la aeroport in jurul orei 13.00, premierul Gordon Brown imbarcandu-se la bordul unei aeronave British Airways care in timpul rularii pe pista avea arborate in cabina pilotilor steagurile Romaniei si al Marii Britanii.

Tot vineri, au plecat si delegatiile Noii Zeelande, Turciei, Poloniei, Islandei, Bosniei-Hertegovina, Portugaliei.

Presedintele SUA, George W. Bush, si sotia sa Laura Bush au parasit, vineri, Romania, la bordul Air Force One.

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a plecat de la Bucuresti dupa aproximativ 20 de ore petrecute in Capitala Romaniei, unde a participat la Consiliul NATO-Rusia si a avut o intrevedere cu seful statului roman, Traian Basescu.

Delegatiile statelor care au participat la summit-ul NATO de la Bucuresti au continuat, vineri, sa paraseasca Romania.

2. Groupama castiga licitatia pentru preluarea Asiban

Societatea de asigurari Groupama, din Franta, a castigat licitatia pentru preluarea Asiban si a intrat in negocieri exclusive pentru finalizarea procesului de vanzare, a anuntat miercuri seara banca de investitii Rothschild, consultantul international al tranzactiei.

"Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Casa de Economii si Consemnatiuni si Groupama S.A. anunta ca au ajuns la un acord comun in ceea ce priveste principalele conditii privind achizitia de catre Groupama International a 100% din actiunile Asiban si ca sunt in negocieri exclusive pentru a finaliza aceste conditii".

Groupama ar fi facut cea mai buna oferta pentru asigurator, de circa 350 de milioane de euro, potrivit unor surse din piata.

Aceasta este a treia achizitie a francezilor pe piata locala, dupa preluarea BT Asigurari in decembrie trecut, pentru care au platit 100 de milioane de euro, si cea a OTP Garancia, o companie de mici dimensiuni, care valoreaza cateva milioane.

3. Consortiul RDS&RCS si Antena 1 castiga licitatia pentru drepturile de televizare a meciurilor din Liga I

Consortiul format din postul de televiziune Antena 1 si operatorul telecom RCS&RDS a castigat luni licitatia pentru drepturile de televizare al meciurilor din Liga I in urmatoarele trei sezoane, pentru suma de 85 de milioane de euro fara TVA, adica 102 milioane de euro cu TVA. Directorul general al RCS&RDS, Alexandru Oprea (foto dreapta), a declarat, potrivit Mediafax, ca alaturi de Antena 1 era pregatit sa ofere pana la 90 mil. euro plus TVA si a mentionat ca este posibil sa fie difuzate partide in regim pay-per-view. La licitatia organizata la sediul LPF au mai participat Kanal D si Realitatea TV, impreuna cu Telesport.

TVR a castigat Pachetul A din Liga Campionilor. Competitia va fi transmisa de postul public pentru trei sezoane, incepand cu 2009-2010. TVR va difuza prima optiune de marti si prima optiune de miercuri, in timp ce Boom detine restul meciurilor, rezumatele si reluarile.

4. Enterprise Investors cumpara Simcor pentru 53 mil. euro si devine cel mai mare producator de BCA din Romania

Producatorul de materiale de constructii Macon Deva, detinut de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, a ajuns la un acord, marti, cu oamenii de afaceri Stache Lutz si Mihai Voiculescu pentru preluarea grupului de firme Simcor Oradea, in cadrul unei tranzactii de 53 de milioane de euro, potrivit Enterprise Investors.

"In circa doua-trei luni va fi finalizata tranzactia, in functie de avizul pe care il vom primi de la Consiliul Concurentei. Am semnat un acord cu actionarii Macon Deva, insa mai sunt cateva chestiuni de pus la punct", au declarat pentru ZF surse din cadrul Simcor.

In urma acestei tranzactii, Macon Deva va deveni cel mai mare producator de BCA de pe piata locala, cu o capacitate anuala de 800.000 de tone, unde mai activeaza companii precum Celco Constanta, Prefabricate Vest, Elpreco Craiova (preluat de irlandezii de la CRH) sau Prefab Calarasi.

5. BCR scumpeste creditele in lei. ING majoreaza dobanzile la creditele in lei

BCR, cea mai mare banca de pe piata, a scumpit de la 1 aprilie cu doua puncte si jumatate creditele de consum si creditele imobiliare in lei.

Este vorba despre creditele in lei cu dobanda revizuibila semestrial pentru persoane fizice.

Rata de referinta la care se adauga o marja in functie de profilul de risc al fiecarui client urca astfel la 12,25% la creditele in lei pe termen scurt, respectiv la 12,75% pe an la cele pe termen mediu si lung.

La sfarsitul lui ianuarie dobanzile la celelalte tipuri de credite in lei, dar si in euro urcasera cu 0,5 puncte procentuale.

BCR invoca drept justificare deciziile succesive ale Bancii Nationale care a majorat dobanda-cheie la lei cu 2,5 puncte procentuale din noiembrie anul trecut si pana in prezent.

ING Bank a majorat dobanzile la creditele in lei cu 1,95 puncte procentuale, decizie care va intra in vigoare la prima aniversare a creditelor in sold.

In acelasi timp, institutia financiara a majorat si dobanzile la banii atrasi la depozite. Astfel, dobanda la ING Card Cont'ROL a fost majorata pana la 7,5% "Pentru 2008 mizam pe o crestere cu 50% a numarului de clienti din randul persoanelor fizice, crestere sustinuta prin extinderea retelei si a portofoliului de produse, dar si prin imbunatatirea ofertei deja existente. Este motivul pentru care am decis o noua majorare a dobanzii pentru ING Card Cont'ROL, la 7,5%", a declarat Albert Roggemans, CEO Retail Banking, ING Bank Romania.

Niciun comentariu: