joi, 20 martie 2008

Dobanda FED

Sistemul de bănci centrale american a decis reducerea cu 0,75 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară în urma şedinţei de aseară.
Dobânda a scăzut astfel de la 3% până la 2,25%, cel mai redus nivel din decembrie 2004. Reprezentanţii FED au declarat că măsura luată astăzi este potrivită pentru a încuraja creşterea economică a Statelor Unite. "Măsura, combinată cu cele luate anterior, inclusiv măsuri de creştere a lichidităţii pe pieţe, ar trebui să ducă la o creştere economică moderată de-a lungul timpului şi să micşoreze riscurile care ameninţă activitatea economică", au declarat reprezentanţii FED.

Pieţele se aşteptau însă la o reducere mai mare a dobânzii. Majoritatea analiştilor se bazau pe o micşorare cu 1%. Indicele Dow Jones crescuse cu 300 de puncte înainte de decizia FED.

Informaţiile recente arată că perspectivele activităţii economice s-au înrăutăţit şi mai mult. Creşterea cheltuielilor de consum s-a temperat, iar situaţia de pe piaţa muncii s-a relaxat, se arată în comunicatul băncii centrale americane. "Pieţele financiare, însă, rămân în continuare sub un stres considerabil, iar înăsprirea condiţiilor de creditare şi agravarea problemelor de pe piaţa imobiliară ar putea exercita presiuni asupra creşterii economice din următoarele trimestre", precizează bancherii centrali americani.

Inflaţia s-a accentuat, iar anumiţi indicatori privind inflaţia arată că au crescut aşteptările ca presiunile inflaţioniste să se accentueze. Comitetul de politică monetară al băncii centrale americane estimează că inflaţia se va tempera în următoarele trimestre, reflectând o stabilizare a preţurilor energiei şi ale altor mărfuri şi o slăbire a presiunilor de folosire a resurselor.

"Cu toate acestea, nesiguranţa cu privire la perspectivele inflaţioniste a crescut şi va fi necesar să monitorizăm foarte atent evoluţia inflaţiei", atrage atenţia Federal Reserve.

Federal Reserve atrage, însă, atenţia că se menţin în continuare riscuri la adresa creşterii economice, motiv pentru care instituţia se angajează să acţioneze adecvat şi la timp, ca să susţină creşterea economică şi stabilitatea preţurilor.

Niciun comentariu: