vineri, 8 februarie 2008

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

1. BNR majoreaza dobanda la 9%. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat la inceputul saptamanii dobanda de referinta cu un punct procentual, la 9%, peste estimarile analistilor. Majoritatea se asteptau la o crestere intre 0,5% si 0,75%. Analistii economici considera ca masura se va reflecta, pe termen scurt in aprecierea leului. Totodata, ei considera ca dobanzile la credite vor creste, in perioada urmatoare, dupa ce BNR a decis si majorarea provizioanelor la creditele in valuta.

2. Salariul mediu net a crescut cu 8,1%, la 350 de euro. Salariul net mediu a crescut in luna decembrie a anului trecut cu 8,1% in termeni reali fata de decembrie 2006, la 1.266 de lei (350 de euro). Salariul mediu nominal brut a fost de 1.730 lei, cu 13,7% mai mare fata de luna precedenta. Cele mai mari castiguri au fost inregistrate in segmentul de intermedieri financiare (3.791 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului (651 de lei).

3. BNR modificat prognoza de inflatie pe 2008. Banca Nationala a Romaniei a modificat prognoza de inflatie pentru anul acesta la 5,9%, fata de nivelul de 4,3% anuntat in luna noiembrie a anului trecut. Totodata, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat ca inflatia anuala va atinge cel mai inalt nivel din acest an in luna martie, respectiv o rata de 8,3%.

4. Ioan Niculae opreste productia de ingrasaminte si disponibilizeaza 6.000 de angajati. Omul de afaceri Ioan Niculae spune ca a hotarat sa opreasca activitatea la combinatele producatoare de ingrasaminte chimice, ca urmare a cresterii pretului gazelor, urmand ca aproximativ 6.000 de angajati sa fie disponibilizati, incepand cu 1 martie. Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri, detine combinatele de ingrasaminte chimice Sofert Bacau, Azochim Savinesti si Donawchem Turnu Magurele.

5. Boeing primeste o comanda de 150 milioane dolari de la Blue Air. Boeing a anuntat marti ca a primit o comanda de construire a doua avioane de generatie 737-800, de la operatorul aerian roman, Blue Air. De asemenea, Blue Air a rezervat drepturile de achizitionare a inca doua avioane, potrivit CNN. Comanda este evaluata la un pret de lista de 150 milioane dolari. Managerul general al Blue Air a mentionat ca aceste achizitii fac parte din planul de crestere a afacerilor in regiune. Compania este detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache.

6. Veniturile Orange Romania au crescut cu 24%, la 1,234 mld. euro; compania se indreapta spre pragul de 10 mil. clienti. Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a anuntat ca a obtinut anul trecut venituri 1,234 mld. euro, fata de 1,086 miliarde de euro in 2006. Majorarea veniturilor a fost realizata pe fondul cresterii numarului de clienti cu 22%, la 9,813 milioane, si al majorarii venitului lunar mediu pe utilizator cu 4,9%.

7. STK Emergent, prima listare a unui fond inchis de investitii la BVB. Fondul inchis de investitii STK Emergent va derula, in perioada 19 februarie-10 martie, oferta publica initiala de vanzare de actiuni pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), prima de acest fel de pe piata romaneasca de capital, valoarea totala a titlurilor oferite fiind de 50 milioane lei. "Resursele atrase prin oferta publica vor fi utilizate catre doua destinatii principale. Un procent de 60% din fonduri vor fi folosite pentru investitii in actiuni, iar diferenta va fi alocata pentru domeniul constructiilor sau in cel imobiliar", a declarat Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, societatea care administreaza fondul de investitii

8. BNP Paribas intra pe piata imobiliara romaneasca. Compania de servicii imobiliare Atisreal parte a grupului francez BNP Paribas, urmeaza sa intre pe piata romaneasca, prin preluarea Cornerstone International, succesoarea firmei care a detinut licenta CB Richard Ellis in Romania. CB Richard Ellis a retras in luna iulie a anului trecut licenta CB Richard Ellis Romania, iar firma care opera franciza, din 2001, si-a schimbat numele in Cornerstone International. Atisreal este una dintre cele mai importante companii de servicii imobiliare din Europa. Compania este prezenta pe pietele din Europa, Statele Unite ale Americii si Asia, prin intermediul a 60 de birouri.

9. Senatul a aprobat reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza. Senatorii au adoptat, miercuri, o initiativa legislativa care prevede reducerea la 5% a taxei pe valoarea adaugata (TVA) la alimentele de baza - paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar. Potrivit proiectului legislativ, fondurile necesare pentru a acoperi aceasta reducere ar urma sa fie obtinute prin cresterea la 50% a nivelului accizelor pentru iahturi si cresterea accizelor la tigarete. Senatul a adoptat aceasta initiativa legislativa in calitate de prima Camera sesizata. Forul decizional in acest caz este Camera Deputatilor.

10. Vizita lui Sarkozy duce la semnarea unui acord de sprijinire a proiectului Nabucco din partea Romaniei. Presedintele Traian Basescu a declarat luni, la finalul intalnirii cu omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, ca a convenit cu acesta ca firma franceza de stat "Gas de France", asociata proiectului "Nabucco", sa primeasca sprijin din partea Romaniei in aceasta actiune. Cei doi presedinti au semnat un document privind punerea in aplicare a unui parteneriat strategic intre cele doua tari care prevede, potrivit presedintelui francez, o colaborare activa in domeniul energetic, inclusiv in cel legat de energia nucleara si cea bazata pe exploatarea de gaze naturale.

Sursa: www.zf.ro/articol_160325

Niciun comentariu: