duminică, 27 ianuarie 2008

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

1. Frauda secolului: un trader parizian aduce pierderi de 5 mld. euro grupului Societe Generale. Grupul financiar francez Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, a anuntat joi ca un trader parizian a provocat pierderi de 4,9 miliarde de euro, prin plasamente la termen pe principalii indici bursieri europeni. Traderul parizian se numeste Jerome Kerviel si lucra la Societe Generale din anul 2000, iar in 2006 a devenit trader. In varsta de 31 de ani, Kerviel construise o companie virtuala in interiorul Societe Generale. Un control de rutina de vinerea trecuta a descoperit ca un plasament depasise limitele bancii. Un simplu telefon la cealalata parte a tranzactiei a dezvaluit ca de fapt operatiunea nu exista. De abia duminica dupa-amiza, reprezentantii Societe Generale au descoperit dimensiunile reale ale fraudei. Presedintele bancii, Daniel Bouton a telefonat autoritatilor busiere sa anunte frauda. Autoritatile au fost de acord sa permita grupului francez sa-si lichideze pozitiile, apoi sa anunte investitorii.

2. Euro trece pragul de 3,8 euro pe piata interbancara pentru prima data in ultimii 3 ani. Euro a sarit pe piata interbancara la 3,83/3,84 de lei vineri dupa-amiaza, in crestere cu 1,76% fata de cotatiile de joi. Vineri dimineata, aproape nimic nu anunta aceasta crestere intervenita dupa-amiaza pe fondul unei cereri mari de valuta. La ora 14:40, pe piata interbancara euro era cotat la 3,8309/3,8356 lei, fata de un minim al zilei de 3,75 si fata de un curs stabilit de BNR la ora 13:00 de 3,7694 lei. Dupa anuntarea cursului oficial, au aparut in piata ordine de cumparare de valuta, atat din partea clientilor locali, cat si a nerezidentilor. In conditiile in care cumparatorii nu si-au gasit contrapartida, cotatiile au urcat rapid de la 3,76 la 3,79 lei pentru un euro. Ulterior, un nou val de cumparari a dus cotatiile peste 3,83 lei, insa pe fondul tranzactionarii unor volume reduse. Spre inchiderea sedintei, cursul de schimb a coborat la 3,7885 lei/euro.

3. BCR majoreaza dobanzile cu 0,5 puncte procentuale la credite si cu 0,8 puncte la depozite. Banca Comerciala Romana a majorat la inceputul saptamanii cu 0,5 puncte procentuale ratele dobanzilor la creditele in lei si euro si va creste, la 1 februarie, cu pana la 0,8 puncte dobanzile platite la depozitele in moneda nationala si euro. "Decizia de majorare a dobanzilor este efectul direct al deciziei BNR si al evolutiei pietelor financiare internationale. Majorarea nivelului dobanzii in lei este determinata de cresterea de catre BNR a ratei dobanzii de politica monetara la 8%, ca urmare a evolutiei nefavorabile a indicatorilor macroeconomici, indeosebi a ratei inflatiei", se precizeaza intr-un comunicat al bancii.

4. Fed reduce dobanda cu 0,75% si calmeaza pietele. Rezerva Federala Americana a anuntat marti reducerea dobanzii de referinta la dolar cu 0,75%, de la 4,25% la 3,5%, ca urmare a declinului major inregistrat pe pietele bursiere. Decizia referitoare la dobanda de referinta era programata initial pe 29-30 ianuarie. Anuntul a reusit sa aduca in urmatoarele zile principalele piete globale pe plus. Bursele europene si asiatice inregistrasera anterior deciziei scaderi de pana la 6 procente.

5. Morgan Stanley cumpara 51% din actiunile HTI Valori Mobiliare. Morgan Stanley, una dintre cele mai mari banci de investitii la nivel mondial, a achizitionat 51% din actiunile HTI Valori Mobiliare, intrand astfel pe piata de capital romaneasca. Valoarea tranzactiei nu a fost data publicitatii. Directorul executiv si conducatorul activitatii de tranzactionare actiuni al Morgan Stanley pentru Europa, David Russel, a afirmat ca pietele financiare din Romania devin din ce in ce mai sofisticate si, in acest context, HTI este plasat "ideal" pentru a aduce catre Morgan Stanley si catre clientii bancii oportunitatile oferite de piata locala.

Autor: Ziarul Financiar Data: 25-01-2008

Niciun comentariu: