joi, 10 ianuarie 2008

BCE şi Banca Angliei au menţinut dobânda cheie la 4% respectiv 5,5%

Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei au menţinut rata de politică monetară la 4% respectiv 5,5%. Prin măsura adoptată oficialii se arată îngrijoraţi de creşterea presiunilor inflaţioniste.
BCE, acum bancă centrală în 15 ţări după aderarea Maltei şi a Ciprului la zona euro, a decis pentru a 8-a lună consecutiv, menţinerea ratei de referinţă. Motivele au fost o inflaţie de 3,1% mult peste 2%, ţinta băncii dar şi o reducere a şomajului la 7,2% in noiembrie de la 7,9% în aceeaşi perioadă a lui 2006.

Şi oficialii Băncii Angliei au luat aceeaşi decizie, au menţinut rata la 5,5% după ce în decembrie au redus dobânda cheie cu 0,25%. A fost prima ieftinire a împrumuturilor din ultimii 2 ani. Banca Angliei a decis să protejeze economia de presiunile inflaţioniste. Lira sterlină se depreciase sub nivelul de 2 dolari. Ieri, moneda britanică a pierdut 2% în faţa dolarului american, fapt ce duce la o creştere a presiunilor inflaţioniste deoarece importurile se scumpesc.

Oficialii au decis să aştepte şi nu s-au lăsat convinşi de noile dovezi care arată că vânzările de Crăciun au fost dezamăgitoare pentru mulţi retaileri britanici, fapt ce indică o reducere a consumului - principalul motor al creşterii economice.

Niciun comentariu: