vineri, 21 decembrie 2007

Petrol

12/21/2007 10:18 sursa: NewsIn
Petrolul s-a ieftinit pe pietele internationale dupa reluarea circulatiei navelor prin Canalul Suez
Petrolul s-a ieftinit iar joi, dupa reluarea traficului petrolierelor din Canalul Suez, blocat anterior de doua nave de transport de titei care esuasera, consemneaza Reuters.
Traficul vapoarelor prin Canalul Suez, cale strategica de legatura intre Orientul Mijlociu, Asia si Europa, a fost suspendat anterior, dupa un incident care a implicat doua petroliere in apropiere de intrarea sudica a canalului.
Pretul titeiului tranzactionat pe piata americana a coborât cu 46 de centi, pâna la un nivel de 90,78 dolari/baril, in scadere fata de cotatiile maxime de peste 92 dolari/baril atinse in timpul sedintei de tranzactionare.
Petrolul Brent vândut la Londra s-a ieftinit cu 68 de centi, pâna la un nivel de 90,80 dolari/baril.
Piata petrolului a inregistrat miercuri o inversare a tendintei de ieftinire a titeiului, ca reactie la scaderea de saptamâna trecuta a stocurilor de petrol de pe piata americana, cel mai mare consumator de energie din lume, pâna la cel mai scazut nivel al ultimilor trei ani.
China, al doilea consumator de petrol din lume, a majorat joi dobânda cheie pentru a sasea oara in acest an, pentru a tempera inflatia si a preveni o supraincalzire a economiei.
Apetitul in crestere al Chinei pentru materii prime a fost unul dintre elementele principale care au dus la scumpirea record a petrolului, pâna la un nivel care a depasit 100 dolari/baril.
Orice semnal de turbulenta economica in China ar putea aduce ingrijorari de pe piata petrolului, dar ultima crestere a dobânzii de politica monetara a bancii centrale a Chinei nu a fost privita ca un semnal negativ, mai scrie Reuters.
"Acesta este un semn al puterii economiei chineze, nu al slabirii acesteia", a spus un analist de la Barclays Capital, Kevin Norrish, citat de Reuters. "Majorarea dobânzii de politica monetara a bancii centrale a Chinei este o masura de precautie, de mentinere sub control a cresterii economice si care este in conformitate cu masurile anterioare ale bancherilor centrali chinezi", a adaugat Norrish.

Niciun comentariu: