miercuri, 26 decembrie 2007

Analiza anului bursier 2007- Romania



Anul 2007 a adus pe bursa doar un randamnet de 22%: Indicele BET al celor mai importante zece companii de pe Bursa a inchis anul cu o crestere de 22,05%, fata de 22,2% in 2006, in ciuda unei urcari de 3% in ultima zi. Criza de pe pietele financiare internationale a tras in jos si piata romaneasca in a doua parte a anului, in conditiile in care Bursa de la Bucuresti e tot mai corelata cu pietele externe. Cresterea indicelui a fost franata si de Petrom cea mai mare companie de pe Bursa, care a pierdut 12% in 2007. Mai jos va prezint randamentele obtinute folosind metoda proprie (primul caz investind atat pe BVB cat si pe RASDAQ, iar al doilea caz impune doar investitii in actiuni BVB). S-au impus si alte restrictii la lichididate si la viteza de reactie (numarul de tranzactii in perioada analizata: 2003-2007).

Bursa ofera mai multe informatii despre societatii listate. Astfel le putem grupa in fascicole (clusters), sau putem vizualiza matricea corelatiilor. Primul grafic de mai jos ofera o dendograma a tuturor societatilor active listate de BVB. Aceasta dendograma se realizeaza strict cu datele oferite de anul 2007. Mai tarziu vom vorbi de o evolutie a sa.
Revenind la portofoliul optim restrans la societatile listate strict la BVB, din graficul de mai jos se poate observa matricea corelatiilor acelor societati care au o pondere semnificativa in portofoliu. Stelutele de langa coeficientul de corelatie sunt o masura a relevantei acelui coeficient: mai multe insemnand un indicator mai sustinut.
autor: Valentin Cornaciu

Niciun comentariu: