Elvetia duce dobanda la franci la un pas de 0%
sursa: zf.ro
1. Inflatia a depasit asteptarile analistilor in octombrie; rata anuala a urcat la 7,39%. Inflatia din octombrie a fost peste estimarile analistilor, rata anuala urcand usor la 7,39%, comparativ cu 7,3% in luna precedenta. Ei sustin ca avansul inflatiei a fost influentat de volatilitatea cursului de schimb, astfel ca nivelul anticipat pentru finele anului depaseste cea mai recenta prognoza a BNR, de 6,7%. Tinta de inflatie stabilita de BNR este de 3,8% pentru acest an si 3,5% pentru 2009, cu in interval de variatie de +/- un punct procentual.
2. Fitch isi schimba surprinzator parerea despre Romania. Agentia de evaluare Fitch a coborat ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta cu doua trepte, la "BB+", Romania iesind astfel din categoria statelor cu calificativ "investment grade". Ratingul acordat Romaniei pentru datoriile pe termen lung in moneda locala a fost revizuit in scadere de la "BBB+" la "BBB-", cu perspectivă negativa. Decizia vine la mai putin de o luna dupa ce agentia Standard&Poor's a publicat o decizie similara, reducerea fiind insa de doar o treapta.
3. Tariceanu anunta masuri impotriva recesiunii. Contributiile de asigurari sociale vor fi reduse cu zece puncte procentuale, dividendele investite sau reinvestite in noi firme nu vor fi impozitate, iar pentru plata la timp a impozitelor va fi acordat, din ianuarie 2009, "un bonus fiscal" de 5% din valoarea acestora, a anuntat miercuri premierul Calin Popescu Tariceanu, in cadrul unui plan de limitare a efectelor crizei globale asupra pietei interne. Primul-ministru a mai spus ca guvernul va da o mie de euro pentru fiecare job pe care companiile il vor oferi persoanelor aflate in somaj de mai mult de trei luni. Tariceanu nu a precizat insa forma actului normativ in care vor fi incluse aceste prevederi si nici data de la care vor fi aplicate.
Vineri, premierul Romaniei a declarat ca spera sa implementeze acest plan mai devreme de 1 ianuarie 2009. "M-am ingrijorat vazand cate intreprinderi anunta disponibilizari, somaj tehnic sau concedieri. Sunt oameni care au credite angajate, si-au cumparat o casa, si sunt sigur ca pierderea locului de munca este un lucru extrem de tragic si avem obligatia sa gasim solutii cat mai rapid", a declarat acesta, in timpul unei vizite in comuna clujeana Geaca.
4. Deficitul de cont curent a urcat cu 14,8% la noua luni. In perioada ianuarie-septembrie, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 12.704 milioane euro, in crestere cu 14,8% fata de aceeasi perioada a anului anterior, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In ciuda faptului ca dinamica exporturilor a depasit dinamica importurilor cu 2,4 puncte procentuale, la noua luni deficitul balantei comerciale a fost de 13.661 milioane euro, cu 11,7% mai mare fata de perioada ianuarie-septembrie 2007.
5. Uniunea Europeana intra in recesiune dupa 15 ani de crestere. Economia Uniunii Europene a intrat in prima recesiune dupa 15 ani de crestere, Produsul Intern Brut (PIB) coborand cu 0,2% in trimestrul trei fata de trimestrul anterior, conform datelor Eurostat.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in Uniunea Europeana cu 0,7% si in zona euro cu 0,8%.
6. Piata imobiliara, in cadere libera. EuroMetropola - niciun apartament vandut in doua luni. Compania de consultanta imobiliara EuroMetropola, unul dintre jucatorii medii de pe piata de profil, are spre vanzare un imobil de apartamente in zona Baneasa in care dezvoltatorul a scazut preturile cu 20%, de la 2.500 de euro/mp la 2.000 de euro/mp, din cauza faptului ca mai bine de doua luni nu a fost vandut niciun apartament.
7. Rompetrol Rafinare anunta pierderi de 57 mil. euro la noua luni. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), compania care opereaza rafinaria Petromidia, a raportat pe primele noua luni ale anului pierderi de 207,78 mil. lei (57 mil. euro), de 3,3 ori mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut.
Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 80%, la 6,86 mld. lei (1,88 mld. euro).
1. Standard&Poor's a redus ratingul Romaniei cu o treapta. Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a redus luni ratingul Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung cu o treapta, la "BB+", de la "BBB-", si calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-3", ambele cu perspectiva "Negativa". Scaderea ratingului la BB+ inseamna iesirea Romaniei din zona de ratinguri "investment grade", care reflecta un risc scazut al investitiilor. Scaderea ratingului se va reflecta cel mai probabil in cresterea dobanzilor pe care statul si companiile vor trebui sa le plateasca la imprumuturile externe.
Agentia de evaluare financiara Moody's apreciaza ca perspectiva asupra ratingului Romaniei este inca stabila. "Opinia noastra cu privire la credibilitatea Guvernului nu s-a schimbat. Nu anticipam schimbarea ratingului in viitorul apropiat. La Baa3, Romania este la cel cea mai redusa treapta in cadrul investment grade. Cred ca ratingul este foarte bine pozitionat la acest nivel", a declarat pentru ZF Kenneth Orchard, analist senior al Moody's specializat pe tarile din regiune.
Odata cu scaderea ratingului de tara, agentia de rating a redus si ratingul BCR, de la BBB- la BB+, al Transgaz Medias pentru credite in moneda straina, la "BB+", de la BBB-", si a schimbat perspectiva Transelectrica de la "pozitiva" la "negativa"
Vineri, S&P a coborat ratingul unei alte tari din regiune, Bulgaria, la BBB, de la BBB+.
2. Guvernul amana majorarea salariilor profesorilor pana in aprilie. Basescu acuza Executivul de lipsa de onestitate. Guvernul Romaniei a decis ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor sa fie amanat pana la 1 aprilie 2009. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a acuzat astazi Guvernul de lipsa de onestitate.
Presedintele sustine in replica ca Executivul condus de Calin Popescu Tariceanu nu este onest intrucat a acceptat alte majorari fara sa protesteze.
Joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Cotroceni, Traian Basescu a asigurat profesorii ca li se vor mari salariile si a cerut sindicatelor sa nu initieze miscari sindicale inainte de alegeri. "Ii asigur pe profesori ca legea va fi respectata imediat dupa ce noul Guvern se va instala", a declarat Presedintele Romaniei, Traian Basescu, in finalul unui discurs tinut astazi la Palatul Cotroceni. "Eu nu cred ca in Romania de astazi pot exista legi care sa nu fie aplicate", a spus acesta.
3. BNR mentine dobanda la 10,25% si reduce rezervele minime obligatorii la lei de la 20% la 18%. Continua tendinta de trecere in pozitia de creditor fata de banci. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis astazi mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25%, in conformitate cu estimarile analistilor citati de ZIARUL FINANCIAR.
Totodata, banca centrala a decis ca rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei scade de la 20% la 18% incepind cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2008. Rata rezervelor minime la valuta ramine la 40%.
Banca Nationala a continuat tendinta de trecere in pozitia de creditor fata de institutiile de credit, pe fondul restrangerii excesului de lichiditate de pe piata, potrivit comunicatului publicat de Consiliul de Administratie al BNR dupa sedinta de politica monetara de astazi. Aceasta tendinta este considerata drept unul dintre factorii care au contribuit la incetinirea creditului pentru sectorul privat in ultima perioada.
4. CNP vede o crestere economica mai mica pe fondul scaderii consumului. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit estimarile privind cresterea economica pentru 2009 de la 6,5% la 6%, pe fondul reducerii consumului de la 10% in 2008 la 7,1% in 2009. Totodata, Comisia anticipeaza ca se vor inregistra incetiniri in toate sectoarele, in contextul turbulentelor de pe plan international.
5. Fed a redus dobanda cu 0,5%, la 1%. Rezerva Federala Americana (FED), a decis reducerea dobanzii de referinta la dolar cu jumatate de punct procentual, la 1%, in conformitate cu asteptarile analistilor citati de Bloomberg.
"Actiunile recente, inclusiv reducerea ratei de astazi (29 octombrie - n.red.), reducerile de dobanda coordonate ale bancilor centrale, masurile de lichiditate extraordinare si pasii oficiali pentru intarirea sistemului financiar ar trebui sa ajute in timp la imbunatatirea conditiilor de creditare si sa promoveze o revenire la o crestere economica moderata", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Banca Japoniei a decis vineri reducerea dobanzii de referinta la 0,3% in incercarea de a pune capat recesiunii. Guvernatorul bancii centrale japoneze, Masaaki Shirakawa, a avut votul hotarator si in privinta dobanzii de referinta pentru depozitele overnight de la 0,5%.
sursa: Ziarul Financiar
Romania a fost inclusa pentru prima data in categoria tarilor cu risc scazut pentru investii in toamna anului 2004 de catre agentia de rating Fitch. Imbunatatirea calificativului de risc de tara venea in pofida perioadei electorale, dar in contextul in care pietele de capital pretuiau deja eurobondurile romanesti ca si cum ratingul ar fi fost din categoria „investment grade”.
Romania era ultima tara din regiune care era inclusa in aceasta categorie, chiar si in urma Bulgariei.
In decizia de crestere a ratingului, Fitch avea in vedere scaderea continua a inflatiei in ultimii ani, consolidarea rezervelor valutare ale BNR la peste 10 miliarde euro (peste 4 luni de importuri), sistemul bancar intarit, cresterea economica puternica, datoria externa mica, in jur de 30% din PIB, seria de privatizari, inclusiv in sectorul utilitatilor publice.1. Criza financiara americana continua. Morgan Stanley si Goldman Sachs renunta la statutul de banci de investitii. WaMu, cel mai mare esec din istorie. Epoca bancilor de investitii de pe Wall Strett care au dominat pietele financiare in ultimele doua decenii a luat sfarsit, odata cu transformarea grupurilor Morgan Stanley si Goldman Sachs din banci de investitii in holdinguri bancare independente.
Aprobarea acestor decizii de catre Fed marcheaza sfarsitul ascensiunii bancilor de investitii, la 75 de ani dupa ce Congresul le-a delimitat de depozitarii clasici. "Acesta este sfarsitul Wall Street-ului", a remarcat William Isaac, fostul presedinte al Federal Deposit Insurance Corp.
Conform agentiei de stiri Reuters, o asemenea preluare i-ar costa pe cei de la MUFG aproape 6 miliarde dolari, tinand cont de faptul ca valoarea de piata a bancii a scazut la 30 miliarde dolari. aMu, cel mai mare esec din istorie
JP Morgan Chase a devenit cea mai mare banca depozitara din SUA, dupa achizitia retelei bancii Washington Mutual (WaMu) pentru suma de 1,9 miliarde dolari.
WaMu a fost nevoita sa caute cumparatori dupa ce clientii bancii si-au retras din conturi aproape 16,7 miliarde dolari din 16 septembrie pana in prezent, lasand banca fara lichiditati.
Vineri, filialele WaMu vor fi deschise, clientii bancilor avand acces total la conturile lor, a declarat Sheila Bair, seful agentiei federale de asigurari ale conturilor (Federal Deposit Insurance Corp. - FDIC). Conform declaratiilor oficialitatilor federale, in prezent WaMu detina aproape 900 miliarde dolari in depozite ale clientilor.
2. BNR mentine dobanda de politica monetara la 10,25%. Consiliul de politica monetara al Bancii Nationale a Romaniei, reunit la Cluj, a decis joi mentinerea dobanzii la 10,25% pe an si a anuntat continuarea gestiunii ferme a lichiditatilor de pe piata interbancara. Aceasta este prima decizie de mentinere, dupa o serie de sapte majorari consecutive.
Isarescu a anuntat, vineri, ca motivul pentru care nu a majorat dobanda de politca monetara a BNR arata ca sistemul bancar si sistemul de credit din Romania nu a fost afectat in mod direct de criza din S.U.A.
3. CNP schimba prognoza de toamna pentru PIB, curs si salarii pana in 2013. Romania va inregistra anul acesta o crestere economica de 9,1%, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) care a modificat estimarea din primavara care indica o majorare a PIB de 6,5%.
Varianta preliminara a prognozei de toamna a CNP modifica toate cifrele legate de evolutia economiei pana in 2013 publicate in primavara. Astfel, cresterea economica se va mentine peste 6% pana in 2013, in conditiile in care previziunile anterioare indicau un salt al PIB de peste 6% numai pentru anul viitor.
Noua prognoza schimba datele si pentru inflatie, CNP pastrand estimarea de 5,8% pentru finalul acestui an, dar o modifica pe cea de anul viitor de la 4%, la 4,5%.
Schimbari au fost operate si in ceea ce priveste cursul de schimb si salariul mediu net. Astfel, potrivit prognozei de toamna, cursul mediu de schimb va fi anul acesta de 3,63 de lei/euro, fata de 3,55 de lei pentru un euro in prognoza de primavara, iar anul viitor se va situa in jurul valorii de 3,55, fata de 3,45 in prognoza initiala.
In ceea ce priveste salariul mediu net, valorile sunt schimbate pentru intreg intervalul 2008 – 2013. De exemplu, anul acesta, salariul mediu net va fi de 1.260 de lei, fata de prognoza initiala de 1.202 lei, urmand ca in 2013 sa ajunga la 1.930 de lei, fata de 1.866 in estimarea din primavara.
4. Vosganian anunta planul de salvare a Bursei. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat miercuri ca, anul viitor, veniturile provenite din investitiile bursiere nu vor fi impozitate, iar emitentii vor avea posibilitatea sa reporteze in 2010 pierderile obtinute în 2009, cu scopul reducerii valorii impozitului pe profit, Decizia anuntata astazi vine dupa ce Ministrul Economiei si Finantelor a avut discutii cu reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti, in vederea incurajarii investitorilor sa revina pe Bursa.
sura (partial): ZF
9/22/2008 09:39 | sursa: Adevarul |
(ALR) lupta cu reducerea cererii mondiale de aluminiu In afara de reducerea cererii mondiale, Alro a avut de suferit si de pe urma cresterii preturilor utilitatilor. Cu toate acestea, compania si-a imbunatatit usor marja de profit. Rezultatele publicate de Alro, pe primul semestru, arata scaderea cifrei de afaceri cu 9,2%, pana la o valoare de 1 miliard de lei, dar si o reducere a profitului cu 8,3%, pana la 219 milioane de lei. In ciuda dinamicii negative a datelor financiare, marja profitului de exploatare a crescut la 29%, de la 27% in primele 6 luni ale anului 2007. De altfel, un aspect interesant este dinamica cifrelor, luate separat pe cele doua trimestre incheiate din 2008. Astfel, in primul trimestru, cifra de afaceri a pierdut aproape 16%, iar profitul s-a redus cu 26% fata de perioada similara a anului trecut. Pe de alta parte, in al doilea trimestru, cifra de afaceri a scazut cu numai 1,8%, iar profitul a inregistrat un avans de 27%. Esentiale in mentinerea gradului de profitabilitate al Alro au fost doua elemente: politica de protectie impotriva riscului volatilitatii pretului aluminiului si politica de investitii in modernizarea combinatului. In primul rand, compania a incheiat mai multe contracte swap pe aluminiu, cu scadenta in 2009: unul cu Credit Suisse pentru 25.011 tone, la 3.104,5 $/tona, si unul cu JP Morgan Chase Londra pentru 55.000 tone, la 3.139 $/tona. Ultimul pret la Londra pentru tona de aluminiu pe piata spot este 2.490,5 $/tona, in crestere cu 6% de la inceputul anului. Al doilea element important au fost investitii de 150 milioane lei in modernizari tehnologice si de mediu, astfel ca intregul buget alocat a fost realizat in primele 6 luni ale anului. Alro face parte din grupul Vimetco, care detine 84,19% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea este principalul minoritar cu 9,93% din capitalul social, in timp ce 5,58% sunt tranzactionate la bursa.Vimetco detine doua centre de productie, unul in Romania – Slatina si Tulcea si celalalt in China, cu unitati la Zhengzhou, Linzhou si Gongyi. In 2007, grupul a produs 567.000 tone de aluminiu primar, dintre care jumatate la Slatina, si 52.000 tone de aluminiu prelucrat, din care aproximativ 70% in Romania. Un fapt interesant este ca, desi productia a fost destul de echilibrata intre cele doua zone, Alro a realizat aproximativ doua treimi din cifra de afaceri si 90% din profit, conform datelor din 2007. Diferenta mare de profitabilitate intre cele doua centre poate fi cauzata de structura foarte diferita a vanzarilor, pe zone geografice. In timp ce Alro exporta 82% din productie, cu precadere in Europa, in China se produce mai ales pentru piata interna – 95%. Planurile Vimetco vizeaza realizarea unei productii de aluminiu integrate pe verticala, in care sa fie detinute si minele de bauxita, ca sursa de materie prima, dar si minele de carbune, care sa extraga pentru centralele electrice detinute de grup, asigurandu-se astfel si independenta energetica. In acest sens, in iulie, Vimetco a achizitionat minele de bauxita Global Aluminum din Sierra Leone pentru 40 mil. $. De asemenea, a achizitionat in noiembrie 2007 Lifeng Aluminium, care produce anual 110.000 tone de aluminiu primar si detine o centrala electrica de 110 MW. In cadrul aceleasi viziuni de integrare a activitatii, Alro doreste sa construiasca o termocentrala de 1.000 MW la Turnu Magurele, impreuna cu grupul Interagro. Amplasamentul este ales strategic, cu acces la Dunare, pentru a reduce cheltuielile cu transportul carbunilor. O alta preocupare a grupului este cresterea valorii adaugate prin realizarea unei productii mai mari de aluminiu prelucrat. De altfel, cifrele de la jumatatea anului arata ca Alro a produs cu 40% mai mult aluminiu prelucrat decat in primul semestru al anului trecut, in timp ce productia sa de aluminiu primar a crescut cu numai 4%. Alro nu utilizeaza insa decat 50% capacitatea de productie la aluminiu primar – 565.000 tone – si numai 30% din cea de aluminiu prelucrat – 120.000 tone. Industria aluminiului a avut de suferit anul acesta din cauza situatiei financiare mondiale, care a afectat mai ales SUA, al doilea consumator de aluminiu al lumii. Totusi, este asteptata reluarea ritmului de crestere a industriei din 2009, cand se prognozeaza cresterea cu 4% a cererii si cu 8% a preturilor. China reprezinta un mare exportator de aluminiu, dar cantitatile vandute in strainatate s-au redus in ultima perioada pentru a satisface cererea interna, aflata intr-o crestere accelerata. De altfel, China este sursa a 69% din cresterea cererii mondiale de aluminiu, iar reducerea exportului va reprezenta un motiv de crestere al pretului mondial al aluminiului. In ultima perioada, s-au inregistrat mai multe fuziuni si preluari importante si, in urma concentrarii, trei companii au ajuns sa detina 40% din productia mondiala de aluminiu primar: Alcoa, Rusal si Rio Tinto Alcan. Din punctul de vedere al capitalizarii bursiere, Alro ocupa locul 13 in lume, pe primele trei locuri situandu-se Alcoa SUA – 21,9 miliarde $, Aluminium Corporation of China – 16,4 miliarde $ si Horsk Hydro Norvegia 9,4 miliarde $. De remarcat ca Alro are o capitalizare de peste 2,5 ori mai mare decat grupul din care face parte. Aluminiul se produce in Europa 33%, America 29% si Asia 24%, in special pentru transporturi, containere si constructii, ponderea in cerere fiind 26%, 22% si, respective, 22%. Industria aluminiului se confrunta insa cu o concurenta din partea altor materiale, cum ar fi plasticul, otelul sau produsele ceramice. |
The human brain begins forming very early in prenatal life (just three weeks after conception), but in many ways, brain development is a lifelong project. That is because the same events that shape the brain during development are also responsible for storing information—new skills and memories—throughout life. The major difference between brain development in a child versus learning an adult is a matter of degree: the brain is far more impressionable (neuroscientists use the term plastic) in early life than in maturity. This plasticity has both a positive and a negative side. On the positive side, it means that young children's brains are more open to learning and enriching influences. On the negative side, it also means that young children's brains are more vulnerable to developmental problems should their environment prove especially impoverished or un-nurturing.
General Brain Development
- Which plays a more important role in brain development, nature (genes) or nurture (environment)?
- Does experience change the actual structure of the brain?
- What is a "critical period" in brain development?
- Are there critical periods in the development of every brain function?
- Why does the developing brain undergo these critical periods in its development?
- When is the brain fully developed?
- How does nutrition affect the developing brain?
Prenatal Development
- When does brain development begin?
- What are neural tube defects (NTDs)?
- When does the fetus's brain begin to work?
- What are the most important influences on brain development before birth?
Postnatal Development
- How developed is the brain by birth?
- What role do parents play in a baby's brain development?
- What are the most important changes in the brain after birth?
- Are there any differences in the development of boys' and girls' brains?
Which plays a more important role in brain development, nature (genes) or nurture (environment)?
Genes and environment interact at every step of brain development, but they play very different roles. Generally speaking, genes are responsible for the basic wiring plan—for forming all of the cells (neurons) and general connections between different brain regions--while experience is responsible for fine-tuning those connections, helping each child adapt to the particular environment (geographical, cultural, family, school, peer-group) to which he belongs. An analogy that is often used is wiring a phone network: genes would specify the number of phones and the major trunk lines that connect one relay station to the next. Experience would specify the finer branches of this network-the connections between the relay station and each person's home or office.
For example, each of us is born with the potential to learn language. Our brains are programmed to recognize human speech, to discriminate subtle differences between individual speech sounds, to put words and meaning together, and to pick up the grammatical rules for ordering words in sentences. However, the particular language each child masters, the size of his vocabulary, and the exact dialect and accent with which he speaks are determined by the social environment in which he is raised--that is, the thousands of hours he has spent (beginning even before birth) listening and speaking to others. Genetic potential is necessary, but DNA alone cannot teach a child to talk.
Does experience change the actual structure of the brain?
Yes. Brain development is "activity-dependent," meaning that the electrical activity in every circuit—sensory, motor, emotional, cognitive--shapes the way that circuit gets put together. Like computer circuits, neural circuits process information through the flow of electricity. Unlike computer circuits, however, the circuits in our brains are not fixed structures. Every experience--whether it is seeing one's first rainbow, riding a bicycle, reading a book, sharing a joke--excites certain neural circuits and leaves others inactive. Those that are consistently turned on over time will be strengthened, while those that are rarely excited may be dropped away. Or, as neuroscientists sometimes say, "Cells that fire together, wire together." The elimination of unused neural circuits, also referred to as "pruning," may sound harsh, but it is generally a good thing. It streamlines children's neural processing, making the remaining circuits work more quickly and efficiently. Without synaptic pruning, children wouldn't be able to walk, talk, or even see properly.
What is a "critical period" in brain development?
Pruning or selection of active neural circuits takes place throughout life, but is far more common in early childhood. Animal studies have shown that there are certain windows of time during which the young are especially sensitive to their environment: newborn mice must experience normal whisker sensation in the first few days of life or they will develop abnormal tactile sensitivity in the face region; cats must be allowed normal visual input during the first three months or their vision will be permanently impaired; and monkeys need consistent social contact during the first six months or they will end up extremely emotionally disturbed. Many of the same critical periods appear to hold for human development, although we are less certain about their exact length. Thus, babies also require normal visual input or they may suffer permanent impairment; children born with crossed or "lazy" eyes will fail to develop full acuity and depth perception if the problem is not promptly corrected. Language skills depend critically on verbal input (or sign language, for babies with hearing impairments) in the first few years or certain skills, particularly grammar and pronunciation, may be permanently impacted. The critical period for language-learning begins to close around five years of age and ends around puberty. This is why individuals who learn a new language after puberty almost always speak it with a foreign accent.
Are there critical periods in the development of every brain function?
Probably not. In the case of visual development, certain abilities are more at-risk than others when a young child's vision is impaired by eye-crossing or other visual problems (such as congenital cataracts). Thus, two visual abilities--acuity (the perception of fine detail) and binocularity (the coordinated use of both eyes), which is especially important for depth perception--do depend on normal visual experience as a child, whereas two other visual abilities--color and peripheral vision--are not impaired by visual problems in early life. A similar distinction holds for language development: certain skills (including grammar and phonology--the ability to perceive and produce individual speech sounds) are more sensitive than others (such as vocabulary size) to a child's experience with language in the first few years of life.
We know much less about the development of other mental skills, such as emotional functioning, mathematical ability, or musical skill. If their development is comparable to vision and language, we may expect that some features will be subject to a critical period while others are not. One musical skill known as "perfect pitch"--the ability to identify a musical note without reference to a tuning note--seems to develop only in musicians who began their training before the age of seven (and then, not in all professional musicians). Similarly, a child's social-emotional development depends on a positive, nurturing attachment to a primary caregiver, based on the higher frequency of serious behavioral problems among children who were severely neglected during the first year or more of life, (such as the thousands of Romanian children reared in state-run orphanages). Comparable problems emerge among monkeys who are reared in isolation, and neuroscientists are beginning to understand how the lack of attachment in infancy alters development of emotional areas of the primate brain.
Why does the developing brain undergo these critical periods in its development?
Neuroscientists do not yet fully understand the biological basis of these critical periods. One theory is that they correspond to a period of synaptic excess in the brain: between infancy and the early grade school years, the brain actually over-produces connections--some 50 percent more than will be preserved in adulthood. During the critical period, a child's experience--sensory, motor, emotional, and intellectual--determines which of these synapses will be preserved, through pruning of the least useful connections. In this way, each child's brain becomes better tuned to meet the challenges of his or her particular environment.
A related theory holds that learning itself creates critical periods in a child's brain. That is, the longer a child has been exposed to one type of experience or environment, the less likely he or she will be able to reverse the synaptic learning that has already taken place. Animal studies provide some support for this theory. For example, kittens that are deprived of all vision (as opposed to the vision in just one eye) in the first few months of life show a delayed critical period for visual experience, beginning from the time their deprivation ends. Similarly, songbirds normally learn their species-typical songs early in life, by listening to adults of the same species. However, when newly hatched birds of certain species are isolated, permitting them no song exposure during early life, their critical period for song learning is delayed, even as late as adulthood.
When is the brain fully developed?
In some way, never. Our brains are continually re-shaping themselves to meet the demands of everyday life, even throughout adulthood. However, there are certain aspects of brain structure and function that do level off during development. For example, the number of neurons peaks even before birth; some 100 billion are formed during just the first five months of gestation. (Recent evidence suggests that new neurons are produced throughout life, though far less rapidly, and probably in numbers sufficient only to replace those that gradually die off.)
In spite of the great number of neurons present at birth, brain size itself increases more gradually: a newborn's brain is only about one-quarter the size of an adult's. It grows to about 80 percent of adult size by three years of age and 90 percent by age five. This growth is largely due to changes in individual neurons, which are structured much like trees. Thus, each brain cell begins as a tiny sapling and only gradually sprouts its hundreds of long, branching dendrites. Brain growth (measured as either weight or volume) is largely due to the growth of these dendrites, which serve as the receiving point for synaptic input from other neurons.
Another way of measuring brain development is to look at the speed of neural processing. A newborn's brain works considerably more slowly than an adult's, transmitting information some sixteen times less efficiently. The speed of neural processing increases dramatically during infancy and childhood, reaching its maximum at about age fifteen. Most of this increase is due to the gradual myelination of nerve cell axons (the long "wires" that connect one neuron to another neuron's dendrites.) Myelin is a very dense, fatty substance that insulates axons much like the plastic sheath on a power cable, increasing the speed of electrical transmission and preventing cross-talk between adjacent nerve fibers. Myelination (the coating or covering of axons with myelin) begins around birth and is most rapid in the first two years but continues perhaps as late as 30 years of age.
Synaptic development is a more complicated issue. Synapses are the connecting points between the axon of one neuron and the dendrite of another. While information travels down the length of a single neuron as an electrical signal, it is transmitted across the synapse through the release of tiny packets of chemicals or, neurotransmitters. On the receiving (post-synaptic) side, special receptors for neurotransmitters change the chemical signal into an electrical signal, repeating the process in this next neuron in the chain. The number of synapses in the cerebral cortex peaks within the first few years of life, but then declines by about one third between early childhood and adolescence.
How does nutrition affect the developing brain?
Brain development is most sensitive to a baby's nutrition between mid-gestation and two years of age. Children who are malnourished--not just fussy eaters but truly deprived of adequate calories and protein in their diet--throughout this period do not adequately grow, either physically or mentally. Their brains are smaller than normal, because of reduced dendritic growth, reduced myelination, and the production of fewer glia (supporting cells in the brain which continue to form after birth and are responsible for producing myelin). Inadequate brain growth explains why children who were malnourished as fetuses and infants suffer often lasting behavioral and cognitive deficits, including slower language and fine motor development, lower IQ, and poorer school performance.
A baby's birth weight--and brain size--do depend on the quality of his or her mother's nutrition during pregnancy. Pregnant women should gain about 20 percent of their ideal pre-pregnancy weight (e.g., 26 pounds for a 130-lb woman) to insure adequate fetal growth. This requires consuming an extra 300 calories per day, including 10-12 extra grams of protein.
After birth, brain growth depends critically on the quality of a child's nutrition. Breast milk offers the best mix of nutrients for promoting brain growth, provided that breast-fed infants receive some form of iron supplementation beginning around six months of age. (Most infant cereals are fortified with iron, and breast-fed babies require this supplementation at six months whether or not their mothers are iron-deficient.) Iron deficiency has been clearly linked to cognitive deficits in young children. Iron is critical for maintaining an adequate number of oxygen-carrying red blood cells, which in turn are necessary to fuel brain growth. Bottle-fed babies should receive formula that contains iron.
Because of the rapid pace of myelination in early life, children need a high level of fat in their diets--some 50 percent of their total calories--until about two years of age. Babies should receive most of this fat from breast milk or formula in the first year of life, and breastmilk remains an excellent source of liquid nutrition into the toddler years. However, whole cow's milk can be introduced after the first birthday, and provides an excellent source of both fat and protein for toddlers in the second year. After two years of age, children should begin transitioning to a more heart-healthy level of dietary fat (no more than 30 percent of total calories), including lower-fat cow's milk (1 or 2%).
Prenatal Development
When does brain development begin?
Brain development begins with the formation and closure of the neural tube, the earliest nervous tissue that looks like a fat earthworm stretched out along the entire back of the embryo. The neural tube forms from the neural plate, which begins forming just sixteen days after conception. This plate lengthens and starts folding up, forming a groove at around eighteen days, which then begins fusing shut into a tube around twenty-two days post-conception. By 27 days, the tube is fully closed and has already begun its transformation into the brain and spinal cord of the embryo.
What are neural tube defects (NTDs)?
One of the most sensitive periods in brain development occurs at the very beginning, when the neural tube is closing. If, during this fourth week after conception, the tube fails to seal in the head end of the embyro, a defect known as anencephaly results. Anencephaly means, "lack of a cerebral cortex," and is always fatal. If the tube fails to seal at its lower end, the defect is known as spina bifida. In spina bifida, part of the spinal cord may develop outside the spine, where it is highly vulnerable to damage. Spina bifida varies in severity from being totally symptomless to highly disabling, with problems including paralysis, sensory loss, and loss of bladder or bowel function.
Fortunately, NTDs can now be detected prenatally with good accuracy. Even better news comes from the recent discovery that the B vitamin, folic acid, can prevent some 60 percent of NTDs from ever developing in the first place. To be most effective, women should take a 400 microgram folic acid supplement every day, beginning about one month before conception and continuing until at least the end of the first trimester of pregnancy. (This is the amount of folic acid present in most multivitamins sold over the counter. Supplements of up to 1000 micrograms--equivalent to 1 milligram--per day are considered safe during pregnancy.) Most grains, breads and cereals sold in the U.S. are now fortified with folic acid in quantities estimated to raise the average woman's consumption by 100 micrograms per day.
When does the fetus's brain begin to work?
Generally speaking, the central nervous system (which is composed of the brain and the spinal cord) matures in a sequence from "tail" to head. In just the fifth week after conception, the first synapses begin forming in a fetus's spinal cord. By the sixth week, these early neural connections permit the first fetal movements--spontaneous arches and curls of the whole body--that researchers can detect through ultrasound imaging. Many other movements soon follow--of the limbs (around eight weeks) and fingers (ten weeks), as well as some surprisingly coordinated actions (hiccuping, stretching, yawning, sucking, swallowing, grasping, and thumb-sucking). By the end of the first trimester, a fetus's movement repertoire is remarkably rich, even though most pregnant women can feel none of it. (Most women sense the first fetal movements around eighteen weeks of pregnancy.)
The second trimester marks the onset of other critical reflexes: continuous breathing movements (that is, rhythmic contractions of the diaphragm and chest muscles) and coordinated sucking and swallowing reflexes. These abilities are controlled by the brainstem, which sits above the spinal cord but below the higher, more recently-evolved cerebral cortex. The brainstem is responsible for many of our body's most vital functions--heart rate, breathing, and blood pressure. It is largely mature by the end of the second trimester, which is when babies first become able to survive outside the womb.
Last of all to mature is the cerebral cortex, which is responsible for most of what we think of as mental life--conscious experience, voluntary actions, thinking, remembering, and feeling. It has only begun to function around the time gestation comes to an end. Premature babies show very basic electrical activity in the primary sensory regions of the cerebral cortex--those areas that perceive touch, vision, and hearing--as well as in primary motor regions of the cerebral cortex. In the last trimester, fetuses are capable of simple forms of learning, like habituating (decreasing their startle response) to a repeated auditory stimulus, such as a loud clap just outside the mother's abdomen. Late-term fetuses also seem to learn about the sensory qualities of the womb, since several studies have shown that newborn babies respond to familiar odors (such as their own amniotic fluid) and sounds (such as a maternal heartbeat or their own mother's voice). In spite of these rather sophisticated abilities, babies enter the world with a still-primitive cerebral cortex, and it is the gradual maturation of this complex part of the brain that explains much of their emotional and cognitive maturation in the first few years of life.
What are the most important influences on brain development before birth?
Many factors can influence fetal brain development, but most healthy pregnant women do not need to radically alter their lifestyles in order to promote optimal brain development. Good nutrition is important, since brain growth--like the growth of the rest of the fetus' body--is influenced by the quality of a pregnant woman's diet. Alcohol and cigarettes should be avoided, since these can impair the formation and wiring of brain cells. Some chemicals and forms of radiation are potentially harmful to fetal brain development, but most need concern only women exposed through their occupations--that is, those who work on farms or in factories, laboratories, hospitals, dry-cleaning stores, or other sites that expose them to dangerous chemicals, radiation, or infections.
Infections pose perhaps the greatest risk to the developing fetus' brain. Many seemingly harmless infections can seriously interrupt fetal development, including the formation and wiring of brain cells. Fortunately, most women are already immune to the most dangerous of these--rubella (which causes German measles) and varicella virus (cause of chicken pox). Other potentially harmful infections include cytomegalovirus (CMV), toxoplasmosis, and several sexually transmitted diseases (syphilis, gonorrhea, and genital herpes). Prenatal testing and treatment can minimize the risk of some of these, but generally speaking, pregnant women can best protect their babies' brains by practicing strict hygiene: wash your hands frequently, avoid sick friends and co-workers, watch out for sloppy kisses, and don't share food or drinks with anyone--even your own toddlers!
Postnatal Development
How developed is the brain by birth?
Although it has already undergone an amazing amount of development, the brain of a newborn baby is still very much a work-in-progress. It is small--little more than one-quarter of its adult size--and strikingly uneven in its maturity. By birth, only the lower portions of the nervous system (the spinal cord and brain stem) are very well developed, whereas the higher regions (the limbic system and cerebral cortex) are still rather primitive.
The lower brain is therefore largely in control of a newborn's behavior: all of that kicking, grasping, crying, sleeping, rooting, and feeding are functions of the brain stem and spinal cord. Even the striking visual behavior of newborns--their ability to track a bold moving object, like a red ball of string, or to orient to Mom or Dad's face—is thought to be controlled by visual circuits in the brain stem. When pediatricians conduct a series of reflex tests on the newborn, they are primarily assessing the function of these lower neural centers. These reflexes include the doll's eye maneuver (the baby's eyes stay focused forward when his head is turned to one side), the "Moro" or startle response (baby splays out arms and then slowly closes them in response to a sudden movement or feeling of falling), and even the remarkable stepping reflex (the baby "walks" when you hold him up with feet touching a flat surface).
The human brain takes time to develop, so nature has insured that the neural circuits responsible for the most vital bodily functions—breathing, heartbeat, circulation, sleeping, sucking, and swallowing—are up and running by the time a baby emerges from the protective womb. The rest of brain development can follow at a more leisurely pace, maximizing the opportunity for a baby's experience and environment to shape his emerging mind.
What role do parents play in a baby's brain development?
Parents are another important part of the developmental equation. Infants prefer human stimuli--your face, voice, touch, and even smell--over everything else. They innately orient to people's faces and would rather listen to a speech or singing than any other kind of sound.
Just as newborn babies are born with a set of very useful instincts for surviving and orienting to their new environment, parents are equally programmed to love and respond to our babies' cues. Most adults (and children) find infants irresistible, and instinctively want to nurture and protect them. It is certainly no accident that the affection most parents feel towards their babies and the kind of attention we most want to shower them with—touching, holding, comforting, rocking, singing and talking to—provide precisely the best kind of stimulation for their growing brains. Because brain development is so heavily dependent on early experience, most babies will receive the right kind of nurturing from their earliest days, through our loving urges and parenting instincts.
In spite of all the recent hype about "making your baby smarter," scientists have not discovered any special tricks for enhancing the natural wiring phase in children's brain development. Normal, loving, responsive caregiving seems to provide babies with the ideal environment for encouraging their own exploration, which is always the best route to learning.
The one form of stimulation that has been proven to make a difference is language: infants and children who are conversed with, read to, and otherwise engaged in lots of verbal interaction show somewhat more advanced linguistic skills than children who are not as verbally engaged by their caregivers. Because language is fundamental to most of the rest of cognitive development, this simple action—talking and listening to your child—is one of the best ways to make the most of his or her critical brain-building years.
What are the most important changes in the brain after birth?
While babies come into the world with some very useful survival reflexes, they are still strikingly helpless, in large part because the cerebral cortex is still quite immature. As the highest, most recently evolved part of the brain, the cerebral cortex is responsible for all of our conscious thoughts, feelings, memories, and voluntary actions.
Although all of the neurons in the cortex are produced before birth, they are poorly connected. In contrast to the brain stem and spinal cord, the cerebral cortex produces most of its synaptic connections after birth, in a massive burst of synapse formation known as the exuberant period. At its peak, the cerebral cortex creates an astonishing two million new synapses every second. With these new connections come a baby's many mental milestones, such as color vision, a pincer grasp, or a strong attachment to his parents.
By two years of age, a toddler's cerebral cortex contains well over a hundred trillion synapses. This period of synaptic exuberance varies in different parts of the cerebral cortex: it begins earlier in primary sensory regions, like the visual cortex or primary touch area of the cortex, while it takes off somewhat later in the temporal and frontal lobes, brain areas involved in higher cognitive and emotional functions. Nonetheless, the number of synapses remains at this peak, over-abundant level in all areas of the cerebral cortex throughout middle childhood (4-8 years of age). Beginning in the middle elementary school years and continuing until the end of adolescence, the number of synapses then gradually declines down to adult levels.
This pattern of synaptic production and pruning corresponds remarkably well to children's overall brain activity during development. Using PET imaging technology, neuroscientists have found dramatic changes in the level of energy use by children's brains over the first several years of life—from very low at birth, to a rapid rise and over-shoot between infancy and the early elementary school years, followed by a gradual decline to adult levels between middle childhood and the end of adolescence. In other words, children's brains are working very hard, especially during the period of synaptic exuberance that corresponds to the various critical periods in their mental development (see above).
Besides synapse formation and pruning, the other most significant event in postnatal brain development is myelination. Newborns' brains contain very little myelin, the dense impermeable substance that covers the length of mature brain cells and is necessary for clear, efficient electrical transmission. This lack of myelin is the main reason why babies and young children process information so much more slowly than adults—why it might take a toddler a minute or more to begin responding to a request such as "Joey, bring Mommy the teddy bear." Myelination of the cerebral cortex begins in the primary motor and sensory areas—regions that receive the first input from the eyes, ears, nose, skin, and mouth—and then progresses to "higher-order," or association regions that control the more complex integration of perception, thoughts, memories, and feelings. Myelination is a very extended process: although most areas of the brain begin adding this critical insulation within the first two years of life, some of the more complex areas in the frontal and temporal lobes continue the process throughout childhood and perhaps well into a person's 20s. Unlike synaptic pruning, myelination appears to be largely "hard-wired." Its sequence is very predictable in all healthy children, and the only environmental factor known to influence it is severe malnutrition.
Are there any differences in the development of boys' and girls' brains?
Yes, but they are subtle, and a product of both nature and nurture.
Neuroscientists have known for many years that the brains of men and women are not identical. Men's brains tend to be more lateralized—that is, the two hemispheres operate more independently during specific mental tasks like speaking or navigating around one's environment. For the same kinds of tasks, females tend to use both their cerebral hemispheres more equally. Another difference is size: males of all ages tend to have slightly larger brains, on average, than females, even after correcting for differences in body size.
Electrical measurements reveal differences in boys' and girls' brain function from the moment of birth. By three months of age, boys' and girls' brains respond differently to the sound of human speech. Because they appear so early in life, such differences are presumably a product of sex-related genes or hormones. We do know that testosterone levels rise in male fetuses as early as seven weeks of gestation, and that testosterone affects the growth and survival of neurons in many parts of the brain. Female sex hormones may also play a role in shaping brain development, but their function is currently not well understood.
Sex differences in the brain are reflected in the somewhat different developmental timetables of girls and boys. By most measures of sensory and cognitive development, girls are slightly more advanced: vision, hearing, memory, smell, and touch are all more acute in female than male infants. Girl babies also tend to be somewhat more socially-attuned—responding more readily to human voices or faces, or crying more vigorously in response to another infant's cry—and they generally lead boys in the emergence of fine motor and language skills.
Boys eventually catch up in many of these areas. By age three, they tend to out-perform girls in one cognitive area: visual-spatial integration, which is involved in navigation, assembling jigsaw puzzles, and certain types of hand-eye coordination. Males of all ages tend to perform better than females on tasks like mental rotation (imagining how a particular object would look if it were turned ninety degrees) while females of all ages tend to perform better than males at certain verbal tasks and at identifying emotional expression in another person's face. (It is important to emphasize that these findings describe only the average differences between boys and girls. In fact, the range of abilities within either gender is much greater than the difference between the "average girl" and the "average boy." In other words, there are plenty of boys with excellent verbal skills, and girls with excellent visual-spatial ability. While it can be helpful for parents and teachers to understand the different tendencies of the two sexes, we should not expect all children to conform to these norms.)
Genes and hormones set the ball rolling, but they do not fully account for sex differences in children's brains. Experience also plays a fundamental role. Consider, for example, the "typical" boy, with his more advanced spatial skills; he may well prefer activities like climbing or pushing trucks around—all of which further hone his visual-spatial skills. The "typical" girl, by contrast, may gravitate more toward games with dolls and siblings, which further reinforce her verbal and social skills. It is not hard to see how initial strengths are magnified—thanks to the remarkable plasticity of young children's brains—into significant differences, even before boys and girls begin preschool.
But this remarkable plasticity also provides parents and other caregivers with a wonderful opportunity to compensate for the different tendencies of boys and girls. For example, it is known that greater verbal interaction can improve young children's language skills. So the "typical boy" may especially benefit from a caregiver who engages him in lots of conversation and word play. On the other hand, the "typical girl" may benefit more from a caregiver who engages her in a jigsaw puzzle or building a block tower—activities that encourage her visual-spatial integration. The point is not to discourage children from sex-typical play (since pushing trucks or playing with dolls are great activities for any young child), but to supplement those activities with experiences that encourage the development of many competences.
Guvernul SUA a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va asigura finantare pe termen scurt pentru a salva cele mai mari doua companii ipotecare de la faliment. Planul prevede ca trezoreria Statelor Unite sa achizitioneze actiuni Fannie Mae si Freddie Mac in valoare de 200 de miliarde dolari, pentru a pastra cele doua companii solvabile. Totodata, guvernul va garanta si datoriile celor doua firme, in conditiile in care Fannie Mae si Freddie Mac detin sau garanteaza aproape jumatate din datoria de 12.000 de miliarde dolari de pe piata americana a creditelor ipotecare. Cele doua companii au avut pierderi totale de aproape 14 miliarde dolari in ultimele patru trimestre fiscale si debitori importanti, printre care o serie de banci centrale, au dat semne de ingrijorare privind stabilitatea lor.
„Nationalizarea Fannie si Freddie reprezinta inceputul sfarsitului problemelor. De acum inainte, vom avea un suport puternic sub cotatiile actiunilor financiare“, crede un analist al firmei de investitii RCM Ltd. din Londra.
„Preluarea Fannie si Freddie va ridica multa incertitudine din piata“, spune un trader de la CMC Markets Londra.
8/14/2008 09:59 | sursa: NewsIn |
(ALR) si-a diminuat usor profitul net in primul semestru, la 219 milioane lei Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a afisat in primele sase luni ale anului un profit net de circa 219 milioane lei (59,6 milioane euro), cu 8% sub nivelul atins in aceeasi perioada din 2007, pe fondul comprimarii afacerilor cu 9%, potrivit informatiilor transmise, joi, Bursei. in prima jumatate a anului trecut, Alro a avut un profit net de 238,7 milioane lei. Afacerile companiei s-au cifrat la 999,58 milioane lei (272,36 milioane euro) in primele sase luni din 2008, cu 9,36% mai putin decât in perioada echivalenta din 2007, când cifra de afaceri afisata a fost de 1,1 miliarde lei. Veniturile totale ale companiei au sporit cu circa 3% in primul semestru, la 1,157 miliarde lei (315.250 milioane euro), fata de prima jumatate a anului trecut, când acestea erau de 1,124 miliarde lei. Altur a avut cheltuieli totale de 903,23 milioane lei (246.100 milioane euro) in primul semestru al anului, in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada din 2007, când costurile se cifrau la 843,58 milioane lei. Compania are un capital social de 356,89 milioane lei, divizat in 713,78 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. Actionarul principal al Alro este grupul Vimetco NV (fost Marco), care controleaza circa 84,19% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea are o participatie de 9,93%. Alro Slatina are o capitalizare de 4,06 miliarde lei (1,14 miliarde euro), conform cotatiei de 5,70 lei/actiune, stabilita in sedinta de miercuri a Bursei. |
8/14/2008 09:14 | sursa: Ziarul Financiar |
(RRC), profit in scadere cu 61% Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), principala companie a grupului petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a inregistrat in primele sase luni ale anului un profit net de 1,8 milioane de euro (6,7 mil. lei), in scadere cu 61% fata de rezultatul net de 4,6 milioane de euro (15,4 mil. lei) inregistrat in perioada similara a anului trecut. Compania a inregistrat o cifra de afaceri de 1,2 miliarde de euro (4,4 miliarde de lei) in perioada analizata, in crestere cu 75% fata de afacerile de 689,4 mil. euro (2,29 mld. lei) raportate in primul semestru al anului trecut. Rezultatelesunt calculate conform standardelor romanesti de contabilitate. In al doilea trimestru, RRC a revenit cu un profit net de 41 de milioane de lei (11,2 milioane de euro), dupa pierderile de 34,3 milioane de lei (9,3 milioane de euro) din primele trei luni ale acestui an. Rezultatele bune au fost datorate activitatii curente a companiei care a generat un profit din exploatare de 79,1 milioane de lei (21,6 milioane de euro) in al doilea trimestru al anului, in crestere cu 72%, in lei, fata de primul trimestru al anului. Acestea au fost insa diminuate de pierderile financiare care s-au ridicat la 38,1 milioane de lei (10,4 milioane de euro) fata de pierderile de 8,6 milioane de lei din primul trimestru al anului. Compania a procesat in primele sase luni cu 29% mai mult titei, pana la un nivel de 2,3 milioane de tone, iar vanzarile de produse finite ale segmentului de rafinare in primul semestru s-au majorat cu 18% fata de perioada similara din 2007, pana la un nivel de 1,94 milioane tone. Din totalul carburantilor obtinuti, aproximativ 74% din benzine au fost comercializate pe piata externa si 64% din motorine pe piata interna. Actiunile Rompetrol au scazut ieri la Bursa cu 4,2%, ajungand la 0,0527 lei. Grupul Rompetrol este controlat de compania de stat kazaha KazMunaiGaz. |
8/4/2008 15:10 | sursa: NewsIn |
(SCD) si-a sporit profitul net cu 72% in primul semestru, la 22 milioane lei Producatorul de medicamente Zentiva România a obtinut in primele sase luni ale anului un profit net de 22,03 milioane lei ( 6 milioane euro), in crestere cu 72% fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul reducerii cheltuielilor cu 29%, a anuntat luni compania. in primul semestru al anului trecut, societatea obtinuse un profit net de 12,75 milioane lei. Veniturile companiei au fost in prima jumatate a anului de 114,84 milioane lei (31,29 milioane euro), in scadere cu 18,9% fata de aceeasi perioada a anului, când incasarile companiei au fost de 141,67 milioane lei. in acelasi timp, cheltuielile societatii s-au diminuat in primele sase luni ale anului cu 29%, la 87,66 milioane lei (23,88 milioane euro), de la nivelul de 123,55 milioane lei, inregistrat in perioada similara a anului trecut. Afacerile societatii au insumat, in primele sase luni ale anului, 106,7 milioane lei (29,07 milioane euro), in scadere cu 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut, când aceastea s-au cifrat la 129,25 milioane lei. Compania Zentiva SA România, fosta Sicomed SA, este controlata de compania farmaceutica ceha Zentiva, care a inregistrat in primul semestru un profit net de 833 milioane coroane (54,25 milioane dolari), in crestere cu 0,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Reuters. Societatea are un capital social de 41,69 milioane lei, divizat in 416,96 milioane actiuni cu valoarea nominala de 0,10 lei. Principalul actionar este Venoma Holdings Limited, cu o detinere de 50,98%, iar Zentiva NV - care controleaza Venoma - detine 23,93% din actiuni. Zentiva este o tinta de preluare pentru grupul francez Sanofi-Aventis, care este deja actionar al companiei cehe. Subsidiara româneasca a firmei cehe, Zentiva SA România, are o capitalizare de 239,75 milioane lei (68,5 milioane euro), la cotatia de 0,575 lei, inregistrata in sedinta din 1 august |
8/4/2008 09:16 | sursa: Cotidianul |
Actionarii (RRC) ar putea primi 0,1 lei pe titlu Legislatia pietei de capital prevede ca schimbarea actionarului majoritar duce automat la o oferta publica de cumparare adresata actionarilor minoritari.CNVM inca se mai gandeste. Compania kazaha KazMunaiGaz, care a cumparat 75% dintre actiunile The Rompetrol Group NV la finalul lunii august 2007, ar fi trebuit sa lanseze, in termen de doua luni de la cumpararea actiunilor de la Dinu Patriciu, oferte de cumparare a actiunilor de la actionarii minoritari pentru companiile Rompetrol Bucuresti SA (simbol VEGA), Rompetrol Well Services (simbol PTR) si Rompetrol Rafinare Constanta (simbol RRC). Daca pentru prima dintre ele a fost lansata o oferta de preluare in 29 iulie 2008, pentru celelalte doua companii nu s-a anuntat ceva concret. Problema cea mai spinoasa este cea a perlei coroanei, Rompetrol Rafinare (RRC) - rafinaria Petromidia, de departe cea mai valoroasa companie a grupului Rompetrol. |
8/4/2008 09:22 | sursa: Evenimentul Zilei |
Start la titlurile de stat pe Bursa Astazi vor intra la tranzactionare titlurile de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Momentul reprezinta o noutate pentru piata de capital romaneasca, fiind prima listare a acestor instrumente la BVB. Plasamente la care au acces toate categoriile de investitori, titlurile de stat sunt foarte sigure, iar castigurile din ele nu sunt impozabile. |
7/31/2008 09:36 | sursa: Ziarul Financiar |
Pierderi de 10 mil. lei si afaceri la jumatate pentru (TBM) Producatorul de componente pentru industria aeronautica Turbomecanica Bucuresti (TBM) a inregistrat in primul semestru pierderi de peste 10 mil. lei (2,78 mil. euro), in conditiile in care cifra de afaceri a scazut cu 45%, la 22,9 mil. lei (6,27 mil. euro). Pentru primul semestru, compania isi bugetase afaceri de 45 mil. lei si un profit net de 3,1 mil. lei. Pierderile au fost determinate, mai ales, de lipsa comenzilor din partea principalului client al companiei, Ministerul Apararii Nationale (MApN), care avea anul trecut o pondere de aproape 50% din vanzarile companiei pe piata interna, care reprezinta la randul or mai mult de jumatatedin afacerile totale ale companiei. La scaderea cifrei de afaceri a contribuit si intarzierea omologarii unor produse destinate clientului Agusta, care a facut ca un nivel de productie de 3,7 mil. lei (peste 1 mil. euro) sa nu poata fi valorificat, potrivit raportului semestrial al companiei. Intarzierea semnarii contractelor cu MApN ar putea afecta semnificativ activitatea companiei in acest an, in conditiile in care, potrivit bugetului, compania ar fi trebuit sa livreze catre acest client componente in valoare de peste 16 mil. lei (4,4 mil. euro), la care se adauga reparatii de peste 10 mil. lei (2,7 mil. euro). Cifra de afaceri bugetata pentru acest an era de 94 mil. lei (circa 26 mil. euro). Turbomecanica se confrunta cu probleme inca de anul trecut, cand a inregistrat o scadere cu 12% a cifrei de afaceri, la 91,9 mil. lei (27,5 mil. euro), si injumatatirea profitului net, la 8 mil. lei (2,4 mil. euro). Anul acesta, compania a renuntat la distribuirea de dividende catre actionari, din cauza reducerii profitului. Compania a anuntat la inceputul anului ca intentioneaza sa-si relocheze activitatea intr-un parc industrial din vestul Bucurestiului, urmand sa scoata la vanzare terenul de circa 5 hectare de pe bulevardul Iuliu Maniu din Capitala. Principalii actionari ai companiei sunt Radu Viehmann, presedintele companiei, cu 25,9% din actiuni, Dana Maria Ciorapciu, cu 15% din actiuni, si SIF Banat-Crisana, care detine 8,4% din actiuni. Titlurile Turbomecanica au scazut in acest an cu 57%, capitalizarea companiei ajungand la 29 mil. euro. Nerealizarea cifrei de afaceri la nivelul bugetului a fost motivata si anul trecut prin decalarea pentru 2008 a unor produse destinate MApN, dar si prin deprecierea dolarului fata de moneda nationala, in conditiile in care o parte importanta din contracte sunt incheiate in dolari. |
România are cel mai redus nivel de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, de 16%, precum şi unul din cele mai mici impozite pentru profitul companiilor, tot de 16%, însă şi cea mai scăzută pondere în PIB a încasărilor bugetare, arată raportul din 2008 "Taxation trends in the European Union".
Potrivit raportului realizat de Directoratul pentru Taxe şi Uniune Vamală al Comisiei Europene şi de biroul european de statistică Eurostat, România aplică cel mai scăzut impozit asupra veniturilor persoanelor fizice, de 16%, cele mai mari taxe asupra veniturilor populaţiei - de 59% - fiind impuse în Danemarca.
Media impozitului pe veniturile persoanelor este de 38,7% în cadrul Uniunii Europene (UE), neschimbată din 2006. În zona euro, media impozitului pe veniturile persoanelor este de 40,24%. În afară de România, doar Slovacia mai aplică un impozit de sub 20% asupra veniturilor persoanelor, acesta fiind de 19%. Bulgaria impozitează veniturile personale cu 24%.
Sursa: NewsIn
7/9/2008 09:38 | sursa: Adevarul |
BCR: Piata romaneasca poate deveni cea mai atractiva din regiune Bursa de la Bucuresti ar putea deveni una dintre cele mai atractive piete din Europa Centrala si de Est. Daca, in urma cu un an, piata romaneasca de capital era una dintre cele mai scumpe din regiune, cu un indicator PER (pret pe actiune/profit pe actiune) de 16,5, in momentul de fata aceasta se situeaza la un nivel de evaluare comparabil cu cel al Poloniei si Cehiei (cu un PER de 10,9), ca urmare a corectiilor inregistrate in ultimele 12 luni. Ofertele publice vor relansa BVB La aceste preturi, consideram ca potentialul de crestere a principalelor companii listate in Romania este cel putin comparabil cu cel al companiilor similare din Europa Centrala si de Est", afirma analistii BCR. Relansarea bursei romanesti ar putea fi sustinuta, in primul rand, de derularea ofertelor publice initiale (IPO) anuntate. Fondul Proprietatea, Nuclearelectrica, Romgaz, Romtelecom si Aeroportul Henri Coanda reprezinta principalii emitenti asteptati in ringul bursier in 2009. In aceste conditii, anul viitor ar putea impune Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe harta regionala, ca punct de atractie pentru investitori. Analistii BCR estimeaza, astfel, ca valoarea medie a tranzactiilor va creste, in 2009, la 26,4 milioane de euro (fata de 16,3 milioane de euro in acest an) si va ajunge la 44,9 milioane de euro in 2010. Capitalizarea BVB ar putea atinge, peste doi ani, 70 miliarde de euro, fata de nivelul de 100 de miliarde de euro anticipat de oficialii pietei reglementate. |
6/4/2008 09:08 | sursa: Business Standard |
Bursa ignora cresterea-record a economie Actiunile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au depreciat, in medie, cu peste 1%, in ciuda inregistrarii unei cresteri-record a Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei din primul trimestru. La ora inchiderii BVB, marile burse europene scadeau cu 0,1-0,4%, dupa ce, in America si in Asia, indicii inregistrasera scaderi de peste 1%. La Bucuresti, pe fondul scaderii cotatiilor, lichiditatea de 13,9 mil. euro a fost cu peste 20% peste media zilnica a anului. La BVB, corelarea cu bursele straine si teama de perceptia defavorabila a investitorilor straini au avut un cuvant mai greu de spus decat increderea in efectul pozitiv al cresterii economice record a economiei romanesti, de 8,2% in primul trimestru, fata de perioada similara a anului trecut. Acest avans este de peste trei ori mai mare decat media Uniunii Europene si este al doilea, ca marime, intr-un clasament cu 20 dintre statele UE, potrivit datelor Eurostat. Conteaza mai mult ratingurile pe care strainii ni le dau si perspectivele de scadere ale acestora. Eu sper ca analistii straini sa fie suficient de birocrati incat sa ia in seama cresterea PIB-ului nostru si sa imbunatateasca perspectivele pietei noastre, spune Nicolae Ghergus, directorul general al societatii de brokeraj Confident Invest. Suspiciunile analistilor straini privind sustenabilitatea cresterii economiei noastre ar putea afecta totusi, in continuare, perceptia privind piata noastra, desi fara temei, dupa parerea mea, a adaugat Ghergus. Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor de pe piata principala a BVB, a aratat o depreciere de 1,14%, pana la 5.489 de puncte, iar indicele BET, al celor mai importante zece titluri de pe piata principala, a avut scaderea cea mai mare, de 1,33%, pana la 7.840 de puncte. Totusi, indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a crescut, desi cu numai 0,19%, pana la 55.992 de puncte. A crescut si pretul actiunilor Broker Cluj, care sunt urmarite si pentru portofoliul propriu de titluri, care o apropie de caracteristicile unui fond de investitii. De asemenea, au crescut si indicii pietei Rasdaq, cu pana la 1%, iar lichiditatea de 2,4 mil. euro a fost mult peste media acestei piete, pe care se afla multe titluri ale unor companii cu perspective bune de crestere. Cotatiile SIF-urilor, care au plasamente in intreaga economie, si cele ale companiilor de pe Rasdaq, de la care se asteapta o dezvoltare accelerata, par sa fi tinut mai mult seama de recordul PIB. |
6/2/2008 11:14 | sursa: NewsIn |
Leul câstigă aproape 3 bani până la 3,5960 lei/euro, după anuntarea unui PIB cu 8,2% mai mare Moneda natională s-a apreciat, luni dimineată, cu aproape 3 bani, până la 3,5960 lei/euro, pe seama cresterii produsului intern brut (PIB) in primul trimestrul al acestui an mult peste asteptările pietei, ceea ce a stimulat investitorii români si străini să cumpere lei. Leul s-a apreciat de la 3,6228 la 3,5970 lei/euro, după care a oscilat in jurul nivelului de 3,60 lei/euro, iar la 10:40, băncile cumpărau un euro cu 3,5960 lei si il vindeau cu 3,6000 lei. "Leul s-a apreciat incă de la deschiderea pietei valutare pe fondul asteptărilor pozitive privind evolutia PIB. Volumele tranzactionate au fost destul de mari, iar miscarea a fost acompaniată si de băncile nerezidente", a declarat, pentru NewsIn, dealerul Băncii Comerciale Române (BCR) Narcis Noaghea. Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fată de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptările analistilor, potrivit estimărilor publicate, luni, de Institutul National de Statistică (INS). Analistii chestionati de NewsIn anticipau o crestere a produsului intern brut in primul trimestru din 2008 cuprinsă intre 6,5% si 7,8%, cei mai multi mizând pe un avans de peste 7,4%, stimulat de incasări mai mari din impozite si de exporturi, in conditiile in care constructiile râmân motorul dezvoltării. Pe pietele internationale, moneda americană s-a apreciat usor de la 1,5566 la 1,5515 dolari/euro, după care si-a pierdut din avânt, iar la 10:45, ora României, euro era cotat la 1,5533 dolari. Dobânzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la un nivel usor mai ridicat decât cel al dobânzii de politicăm monetară, de 9,75% pe an, la 9,75-10,25% pe an. |
Asa cum totul incepe, incepe in doi. Ca sa adaugi transparenta, e nevoie de google. Cu transparenta de partea noastra parca si adevarul e mai aproape: asta daca veti colabora si voi alaturi de noi. Un nou membru e deja pe drum. Dar tu?
History shows that the human mind, fed by constant accessions of knowledge, periodically grows too large for its theoretical coverings, and bursts them asunder to appear in new habiliments, as the feeding and growing grub, at intervals, casts its too narrow skin and assumes another.
Charles Darwin (1809-1882) |