1. Criza financiara americana continua. Morgan Stanley si Goldman Sachs renunta la statutul de banci de investitii. WaMu, cel mai mare esec din istorie. Epoca bancilor de investitii de pe Wall Strett care au dominat pietele financiare in ultimele doua decenii a luat sfarsit, odata cu transformarea grupurilor Morgan Stanley si Goldman Sachs din banci de investitii in holdinguri bancare independente.
Aprobarea acestor decizii de catre Fed marcheaza sfarsitul ascensiunii bancilor de investitii, la 75 de ani dupa ce Congresul le-a delimitat de depozitarii clasici. "Acesta este sfarsitul Wall Street-ului", a remarcat William Isaac, fostul presedinte al Federal Deposit Insurance Corp.
Conform agentiei de stiri Reuters, o asemenea preluare i-ar costa pe cei de la MUFG aproape 6 miliarde dolari, tinand cont de faptul ca valoarea de piata a bancii a scazut la 30 miliarde dolari. aMu, cel mai mare esec din istorie
JP Morgan Chase a devenit cea mai mare banca depozitara din SUA, dupa achizitia retelei bancii Washington Mutual (WaMu) pentru suma de 1,9 miliarde dolari.
WaMu a fost nevoita sa caute cumparatori dupa ce clientii bancii si-au retras din conturi aproape 16,7 miliarde dolari din 16 septembrie pana in prezent, lasand banca fara lichiditati.
Vineri, filialele WaMu vor fi deschise, clientii bancilor avand acces total la conturile lor, a declarat Sheila Bair, seful agentiei federale de asigurari ale conturilor (Federal Deposit Insurance Corp. - FDIC). Conform declaratiilor oficialitatilor federale, in prezent WaMu detina aproape 900 miliarde dolari in depozite ale clientilor.
2. BNR mentine dobanda de politica monetara la 10,25%. Consiliul de politica monetara al Bancii Nationale a Romaniei, reunit la Cluj, a decis joi mentinerea dobanzii la 10,25% pe an si a anuntat continuarea gestiunii ferme a lichiditatilor de pe piata interbancara. Aceasta este prima decizie de mentinere, dupa o serie de sapte majorari consecutive.
Isarescu a anuntat, vineri, ca motivul pentru care nu a majorat dobanda de politca monetara a BNR arata ca sistemul bancar si sistemul de credit din Romania nu a fost afectat in mod direct de criza din S.U.A.
3. CNP schimba prognoza de toamna pentru PIB, curs si salarii pana in 2013. Romania va inregistra anul acesta o crestere economica de 9,1%, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) care a modificat estimarea din primavara care indica o majorare a PIB de 6,5%.
Varianta preliminara a prognozei de toamna a CNP modifica toate cifrele legate de evolutia economiei pana in 2013 publicate in primavara. Astfel, cresterea economica se va mentine peste 6% pana in 2013, in conditiile in care previziunile anterioare indicau un salt al PIB de peste 6% numai pentru anul viitor.
Noua prognoza schimba datele si pentru inflatie, CNP pastrand estimarea de 5,8% pentru finalul acestui an, dar o modifica pe cea de anul viitor de la 4%, la 4,5%.
Schimbari au fost operate si in ceea ce priveste cursul de schimb si salariul mediu net. Astfel, potrivit prognozei de toamna, cursul mediu de schimb va fi anul acesta de 3,63 de lei/euro, fata de 3,55 de lei pentru un euro in prognoza de primavara, iar anul viitor se va situa in jurul valorii de 3,55, fata de 3,45 in prognoza initiala.
In ceea ce priveste salariul mediu net, valorile sunt schimbate pentru intreg intervalul 2008 – 2013. De exemplu, anul acesta, salariul mediu net va fi de 1.260 de lei, fata de prognoza initiala de 1.202 lei, urmand ca in 2013 sa ajunga la 1.930 de lei, fata de 1.866 in estimarea din primavara.
4. Vosganian anunta planul de salvare a Bursei. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat miercuri ca, anul viitor, veniturile provenite din investitiile bursiere nu vor fi impozitate, iar emitentii vor avea posibilitatea sa reporteze in 2010 pierderile obtinute în 2009, cu scopul reducerii valorii impozitului pe profit, Decizia anuntata astazi vine dupa ce Ministrul Economiei si Finantelor a avut discutii cu reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti, in vederea incurajarii investitorilor sa revina pe Bursa.
sura (partial): ZF
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu