1. Standard&Poor's a redus ratingul Romaniei cu o treapta. Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a redus luni ratingul Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung cu o treapta, la "BB+", de la "BBB-", si calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-3", ambele cu perspectiva "Negativa". Scaderea ratingului la BB+ inseamna iesirea Romaniei din zona de ratinguri "investment grade", care reflecta un risc scazut al investitiilor. Scaderea ratingului se va reflecta cel mai probabil in cresterea dobanzilor pe care statul si companiile vor trebui sa le plateasca la imprumuturile externe.
Agentia de evaluare financiara Moody's apreciaza ca perspectiva asupra ratingului Romaniei este inca stabila. "Opinia noastra cu privire la credibilitatea Guvernului nu s-a schimbat. Nu anticipam schimbarea ratingului in viitorul apropiat. La Baa3, Romania este la cel cea mai redusa treapta in cadrul investment grade. Cred ca ratingul este foarte bine pozitionat la acest nivel", a declarat pentru ZF Kenneth Orchard, analist senior al Moody's specializat pe tarile din regiune.
Odata cu scaderea ratingului de tara, agentia de rating a redus si ratingul BCR, de la BBB- la BB+, al Transgaz Medias pentru credite in moneda straina, la "BB+", de la BBB-", si a schimbat perspectiva Transelectrica de la "pozitiva" la "negativa"
Vineri, S&P a coborat ratingul unei alte tari din regiune, Bulgaria, la BBB, de la BBB+.
2. Guvernul amana majorarea salariilor profesorilor pana in aprilie. Basescu acuza Executivul de lipsa de onestitate. Guvernul Romaniei a decis ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor sa fie amanat pana la 1 aprilie 2009. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a acuzat astazi Guvernul de lipsa de onestitate.
Presedintele sustine in replica ca Executivul condus de Calin Popescu Tariceanu nu este onest intrucat a acceptat alte majorari fara sa protesteze.
Joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Cotroceni, Traian Basescu a asigurat profesorii ca li se vor mari salariile si a cerut sindicatelor sa nu initieze miscari sindicale inainte de alegeri. "Ii asigur pe profesori ca legea va fi respectata imediat dupa ce noul Guvern se va instala", a declarat Presedintele Romaniei, Traian Basescu, in finalul unui discurs tinut astazi la Palatul Cotroceni. "Eu nu cred ca in Romania de astazi pot exista legi care sa nu fie aplicate", a spus acesta.
3. BNR mentine dobanda la 10,25% si reduce rezervele minime obligatorii la lei de la 20% la 18%. Continua tendinta de trecere in pozitia de creditor fata de banci. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis astazi mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25%, in conformitate cu estimarile analistilor citati de ZIARUL FINANCIAR.
Totodata, banca centrala a decis ca rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei scade de la 20% la 18% incepind cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2008. Rata rezervelor minime la valuta ramine la 40%.
Banca Nationala a continuat tendinta de trecere in pozitia de creditor fata de institutiile de credit, pe fondul restrangerii excesului de lichiditate de pe piata, potrivit comunicatului publicat de Consiliul de Administratie al BNR dupa sedinta de politica monetara de astazi. Aceasta tendinta este considerata drept unul dintre factorii care au contribuit la incetinirea creditului pentru sectorul privat in ultima perioada.
4. CNP vede o crestere economica mai mica pe fondul scaderii consumului. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit estimarile privind cresterea economica pentru 2009 de la 6,5% la 6%, pe fondul reducerii consumului de la 10% in 2008 la 7,1% in 2009. Totodata, Comisia anticipeaza ca se vor inregistra incetiniri in toate sectoarele, in contextul turbulentelor de pe plan international.
5. Fed a redus dobanda cu 0,5%, la 1%. Rezerva Federala Americana (FED), a decis reducerea dobanzii de referinta la dolar cu jumatate de punct procentual, la 1%, in conformitate cu asteptarile analistilor citati de Bloomberg.
"Actiunile recente, inclusiv reducerea ratei de astazi (29 octombrie - n.red.), reducerile de dobanda coordonate ale bancilor centrale, masurile de lichiditate extraordinare si pasii oficiali pentru intarirea sistemului financiar ar trebui sa ajute in timp la imbunatatirea conditiilor de creditare si sa promoveze o revenire la o crestere economica moderata", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Banca Japoniei a decis vineri reducerea dobanzii de referinta la 0,3% in incercarea de a pune capat recesiunii. Guvernatorul bancii centrale japoneze, Masaaki Shirakawa, a avut votul hotarator si in privinta dobanzii de referinta pentru depozitele overnight de la 0,5%.
sursa: Ziarul Financiar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu