duminică, 16 noiembrie 2008

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

1. Inflatia a depasit asteptarile analistilor in octombrie; rata anuala a urcat la 7,39%. Inflatia din octombrie a fost peste estimarile analistilor, rata anuala urcand usor la 7,39%, comparativ cu 7,3% in luna precedenta. Ei sustin ca avansul inflatiei a fost influentat de volatilitatea cursului de schimb, astfel ca nivelul anticipat pentru finele anului depaseste cea mai recenta prognoza a BNR, de 6,7%. Tinta de inflatie stabilita de BNR este de 3,8% pentru acest an si 3,5% pentru 2009, cu in interval de variatie de +/- un punct procentual.

2. Fitch isi schimba surprinzator parerea despre Romania. Agentia de evaluare Fitch a coborat ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta cu doua trepte, la "BB+", Romania iesind astfel din categoria statelor cu calificativ "investment grade". Ratingul acordat Romaniei pentru datoriile pe termen lung in moneda locala a fost revizuit in scadere de la "BBB+" la "BBB-", cu perspectivă negativa. Decizia vine la mai putin de o luna dupa ce agentia Standard&Poor's a publicat o decizie similara, reducerea fiind insa de doar o treapta.

3. Tariceanu anunta masuri impotriva recesiunii. Contributiile de asigurari sociale vor fi reduse cu zece puncte procentuale, dividendele investite sau reinvestite in noi firme nu vor fi impozitate, iar pentru plata la timp a impozitelor va fi acordat, din ianuarie 2009, "un bonus fiscal" de 5% din valoarea acestora, a anuntat miercuri premierul Calin Popescu Tariceanu, in cadrul unui plan de limitare a efectelor crizei globale asupra pietei interne. Primul-ministru a mai spus ca guvernul va da o mie de euro pentru fiecare job pe care companiile il vor oferi persoanelor aflate in somaj de mai mult de trei luni. Tariceanu nu a precizat insa forma actului normativ in care vor fi incluse aceste prevederi si nici data de la care vor fi aplicate.

Vineri, premierul Romaniei a declarat ca spera sa implementeze acest plan mai devreme de 1 ianuarie 2009. "M-am ingrijorat vazand cate intreprinderi anunta disponibilizari, somaj tehnic sau concedieri. Sunt oameni care au credite angajate, si-au cumparat o casa, si sunt sigur ca pierderea locului de munca este un lucru extrem de tragic si avem obligatia sa gasim solutii cat mai rapid", a declarat acesta, in timpul unei vizite in comuna clujeana Geaca.

4. Deficitul de cont curent a urcat cu 14,8% la noua luni. In perioada ianuarie-septembrie, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 12.704 milioane euro, in crestere cu 14,8% fata de aceeasi perioada a anului anterior, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In ciuda faptului ca dinamica exporturilor a depasit dinamica importurilor cu 2,4 puncte procentuale, la noua luni deficitul balantei comerciale a fost de 13.661 milioane euro, cu 11,7% mai mare fata de perioada ianuarie-septembrie 2007.

5. Uniunea Europeana intra in recesiune dupa 15 ani de crestere. Economia Uniunii Europene a intrat in prima recesiune dupa 15 ani de crestere, Produsul Intern Brut (PIB) coborand cu 0,2% in trimestrul trei fata de trimestrul anterior, conform datelor Eurostat.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in Uniunea Europeana cu 0,7% si in zona euro cu 0,8%.

6. Piata imobiliara, in cadere libera. EuroMetropola - niciun apartament vandut in doua luni. Compania de consultanta imobiliara EuroMetropola, unul dintre jucatorii medii de pe piata de profil, are spre vanzare un imobil de apartamente in zona Baneasa in care dezvoltatorul a scazut preturile cu 20%, de la 2.500 de euro/mp la 2.000 de euro/mp, din cauza faptului ca mai bine de doua luni nu a fost vandut niciun apartament.

7. Rompetrol Rafinare anunta pierderi de 57 mil. euro la noua luni. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), compania care opereaza rafinaria Petromidia, a raportat pe primele noua luni ale anului pierderi de 207,78 mil. lei (57 mil. euro), de 3,3 ori mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut.

Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 80%, la 6,86 mld. lei (1,88 mld. euro).

Niciun comentariu: