duminică, 25 mai 2008

Cine castiga si cine pierde din pretul record al titeiului

Ce se mai poate intampla in contextul in care barilul a depasit si pragul de 135 de dolari? "Pretul de neimaginat la care a ajuns azi barilul este un semnal de alarma pentru piata. Importurile de titei, de care piata interna este atat de dependenta, ar putea sa scada pentru ca rafinariile nu-si pot acoperi cheltuielile de aprovizionare din preturile la pompa. Aceasta reducere ar putea avea un impact negativ asupra afacerii noastre, dar deocamdata, cel putin in primul trimestru nu am inregistrat o reducere a cantitatilor de titei importate. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca deocamdata cresterile de pret nu au avut un impact asupra consumului", spune Liviu Ilasi, directorul general al Conpet, transportatorul de titei, care a inregistrat in primul trimestru al anului o crestere a profitului net de 43%, pana la un nivel de 2,6 mil. euro, la afaceri in crestere cu 13,2% pana la 23,6 mil. euro. Castigurile Conpet vin din tarifele fixe pe care compania le factureaza pentru cantitatile de titei care circula prin conductele sale.

"Este greu de precizat care ar putea fi nivelul de pret de unde am putea asista la un astfel de fenomen. Cert este ca odata cu aceste scumpiri, devin foarte interesante investitiile in segmentul de explorare ceea ce duce implicit la o crestere a cererilor pentru companiile care presteaza astfel de servicii", mai spune Ilasi.

De exemplu, producatorul de utilaj petrolier Uztel Ploiesti, ale carui titluri au fost transferate de pe segmentul nelistate la categoria a II-a a BVB, spune ca primeste solicitari pentru astfel de echipamente cu termene de livrare a doua zi, in conditiile in care fabricatia acestor utilaje dureaza luni intregi.

"Este asa o urgenta pentru utilaje petroliere ca unii din clienti ne intreaba daca am putea sa le livram maine dimineata sau poate dupa-amiaza daca se poate. Asta in cazul echipamentelor cu ciclu de fabricatie de doua sau trei luni", spune Ion Dinu, directorul general al Uztel Ploiesti.

Deocamdata, consumatorul final de carburant nu si-a modificat comportamentul de consum, desi de la inceputul anului preturile la pompa au crescut in medie cu 12-18%. Mai mult, principalii jucatori spun ca si anul acesta piata isi va conserva ritmul de crestere de 7-10%.

"Piata este cea care dicteaza modul in care vor merge afacerile noastre. Atata vreme cat se mentine consumul de carburanti, nu vom fi afectati", comenteaza Mihai Lupu, directorul general al operatorului portuar Oil Terminal, care desi a inregistrat afaceri in crestere in primul trimestru cu aproximativ 9%, profitul i-a fost afectat in principal din cauza inchiderii rafinariei Rafo.

In primul trimestru, Petrom cea mai mare companie romaneasca a reusit sa-si creasca profiturile de peste doua ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind singura companie cu rezerve de titei. Analistii estimeaza pentru Petrom un profit de un miliard de euro in 2008.

Pe de alta parte, Rompetrol Rafinare, cea mai importanta companie a grupului Rompetrol axat in special pe activitati de rafinare si distributie, si-a adancit pierderile pana la un nivel de

9,3 mil. euro, cu 57% mai mult fata de anul trecut, desi afacerile au crescut cu 65% pana la 526 de milioane de euro.

Analistii spun ca marea provocare pentru companii, din orice domeniu, este modul in care vor reusi sa integreze aceste costuri in preturi fara a influenta foarte mult cererea. "Cred ca firmele din sectorul alimentar vor beneficia cel mai mult de cresterea pretului hidrocarburilor, pentru ca cererea pe aceasta piata este relativ constanta", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul Broker Cluj.

Cine mai castiga

  • Prospectiuni Bucuresti (PRSN) si Atlas Gip Ploiesti (ATGJ)

    Companiile de prospectiuni geologice controlate de omul de afaceri Ovidiu Tender au beneficiat de cresterea cererii pentru activitatea de prospectare pe fondul interesului mai mare al companiilor petroliere de exploatare a unor zone mai intinse de teren si identificarea de noi zacaminte.

    Prospectiuni Bucuresti (PRSN) a inregistrat anul trecut un avans de 40% al afacerilor din activitati proprii, la 203 mil. lei (60,8 mil. euro), pe fondul unui profit net in crestere cu 40%, la 54 mil. lei (16,2 mil. euro). Profitul Atlas Gip (ATGJ) a urcat in 2007 de peste 11 ori, ajungand la 16,8 mil. lei (5 mil. euro), iar afacerile s-au majorat in aceeasi perioada cu 45%, la 101,8 mil. lei (30,5 mil. lei).

  • Upet Targoviste (UPET) si Uztel Ploiesti (UZT)

    Producatorii de utilaje petroliere sunt si ei avantajati, prin cresterea cererii pentru echipamente din partea companiilor petroliere, care doresc sa-si intensifice activitatea.

    Uztel Ploiesti, companie transferata ieri pe Bursa, si-a bugetat anul acesta un profit in crestere de peste doua ori, la 4,6 mil. lei (1,3 mil. euro), si afaceri mai mari cu 12%, de 121 mil. lei (34,3 mil. euro), dupa ce anul trecut si-a redus profitul din cauza deprecierii leului.

    Upet Targoviste (UPET) a trecut usor pe profit in primul trimestru din acest an, dupa pierderi de 1,3 mil. lei in aceeasi perioada din 2007, iar veniturile companiei s-au majorat cu 72%, la 25 mil. lei (6,8 mil. euro).

    Cine mai pierde

  • Conpet Ploiesti (COTE) si Oil Terminal (OIL)

    Afacerile transportatorului de produse petroliere Conpet Ploiesti (COTE) au stagnat anul trecut la nivelul de 275 mil. lei (82,4 mil. euro), in timp ce profitul net al companiei s-a redus cu 16,3%, la 22,4 mil. lei (6,7 mil. euro). In cazul operatorului portuar Oil Terminal (OIL), afacerile s-au mentinut la un nivel similar pe parcursul anului trecut si in primele trei luni din 2008. Conpet nu beneficiaza direct de cresterea pretului titeiului pentru ca are un tarif fix pe cantitatea transportata. In plus, atat Conpet cat si Oil Terminal sunt afectate de inchiderea rafinariei Rafo Onesti, determinata de necesitatea modernizarii acesteia pentru eficientizarea activitatii.

  • Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT)

    Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) a raportat pierderi de 3,6 mil. lei in primul trimestru, comparativ cu un castig net de 5,6 mil. lei in aceeasi perioada din 2007, pe fondul unui avans cu 2,3% al afacerilor, la 467,5 mil. lei (127 mil. euro). Raportat la aceeasi perioada, cheltuielile cu materiile prime au crescut la Oltchim cu 25%, la 338 mil. lei (91,5 mil. euro). Activitatea Oltchim este afectata de cresterea cotatiilor internationale la principalele materii prime, etilena si propilena, care sunt derivate ale produselor petroliere, cotatii pe baza carora se negociaza contractele de aprovizionare, potrivit conducerii Oltchim.

    Sursa: www.zf.ro/articol_173362
  • Niciun comentariu: