Măsurarea acidității
Aciditatea unei solutii (oricărei substante lichide) este masurata pe scara pH – termen care provine de la “puterea hidrogenului”. Scara pH arata activitatea ionilor de hidrogen din solutie. Scara se bazeaza pe o logaritmare inversa – solutiile acide sunt reprezezentate de valori scazute, iar cele putin acide (adica bazele sau substantele alcaline) de valori mari; fiecare nivel de aciditate va fi o zecime din valoarea anterioara.
De exemplu, comparand lamaia cu un pH de 2.4 cu portocala ce are pH 3.5 ajungem la concluzia ca lamaia este de 10 ori mai acida decat portocala (asta initial, desi se constanta ca in procesul de digestie lamaia e alcalina); berea care are pH 4.5 va fi de o suta de ori mai putin acida decat lamaia. PH-ul majoritatii substantelor este intre 0 si 14. Acidul gastric are un pH intre 1.5 si 2, apa are pH-ul 7 (apa neutra, nici alcalina, nici acida) si inalbitorul are pH 12.5 (foarte alcalin).
Simptomele cresterii aciditatii in organism
- Senzatia de greutate si preaplin, cu lipsa poftei de mancare si ingreunarea digestiei;
- Migrena, alergii, constipatie;- Cresterea excesiva a secretiilor de mucus in organism: stomac, cavitatea nazala, sinusuri;
- Pierderea stralucirii unghiilor, parului si a pielii;
- Nervozitate, irascibilitate, insomnie ori dimpotriva, somnolenta excesiva si letargie mentala;
- Scaderea imunitatii, aparitia osteoporozei, a diabetului, cancerului;
Acestea sunt doar cateva din simptomele ce ne arata o crestere alarmanta a acidiatii organismului ce duce in final la aparitia diferitelor boli cronice si degenerative.
Care sunt alimentele alcaline si care sunt cele acide?
Well, aici nu e prea sigur. Lista de mai jos poate fi invalidata pe viitor. Sunt multe controverse.
Exemple de alimente alcaline
Legume: legumele verzi (salata verde, urzici, stevie, loboda), castraveti, alge comestibile, varza, broccoli, telina, patrunjel, pastarnac, sfecla rosie, spanac, dovleac, dovlecel, vinete, rosiile nepreparate termic, cartofii copti (nu prajiti), ceapa, usturoi;
Fructe: pepeni galbeni si rosii, struguri, avocado, banane, piersici, citrice (chiar daca sunt acide, in urma digestiei dau o reactie alcalina in organism), mere, pere, stafide, ananas, kiwi, curmale;
Lactate: branza dulce de casa;
Seminte: floarea soarelui, seminte de in;
Ciuperci: reishi, maitake, shitake;
Cereale: hrisca, mei;
Alte alimente alcaline: apa plata, sucurile proaspat extrase din fructe, mierea, polenul proaspat recoltat de albine. Atat timp cat nu au fost suprapreparate, conservate, prajite, majoritatea legumelor si fructelor dau o reactie alcalina in organism.
Exemple de alimente acide
Carnea si produsele din carne, laptele si produsele lactate procesate industrial, faina alba si produsele de patiserie, zaharul alb si produsele cu zahar alb, orezul alb, ouale, nucile (de orice fel), alimentele prajite, uleiurile vegetale exceptand cel de masline presat la rece, alcoolul, cafeaua, ciocolata, inghetata, in general alimentele procesate industrial, unele leguminoasele uscate (fasole, soia), medicamentele de sinteza, alimente contaminate cu pesticide si ierbicide, sucurile carbogazoase, apa carbogazoasa.
Asigurandu-ne o alimentatie alcalina, bazata pe fructe si legume si asociind un stil de viata sanatos si natural, putem evita cu usurinta aparitia diferitelor afectiuni cronice si degenerative, care au luat atat de multa amploare in societatea moderna.
Pentru a mentine starea optima de sanatate, dieta zilnica ar trebui sa contina 60% alimente preponderent alcaline si 40% alimente acide. Insa, pentru a ne recupera sanatatea, proportia se modifica notabil. Aproximativ 80% din alimente trebuie sa aiba origine alcalina, iar restul acida!
Alimente care-si modifica PH-ul in functie de modul de preparare
Exista insa si categoria alimentelor a caror natura nu a putut fi pana in prezent clarificata. Unele dintre ele sunt parte integranta a dietei zilnice a tuturor, dar in functie de modul in care sunt preparate sau consumate isi pot schimba usor pH-ul. Aici gasim: nucile braziliene, varza de Bruxelles, ouale, ceaiul verde, mierea, laptele nepasteurizat, cartofii, semintele de dovleac si de floarea-soarelui, iaurtul, varza murata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu