duminică, 11 mai 2008

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

1. BNR ridica dobanda de referinta la 9,75%. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat pentru a cincea oara consecutiv, dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%, si a decis sa pastreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit. Motivul cresterii ratei dobanzii l-a reprezentat cresterea cu 8,63% a ratei anuale a inflatiei in luna martie, fata de 6,57% in decembrie 2007.



Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat ca prin aceasta actiune banca centrala arata ca mai exista presiuni inflationiste, dar atenuate, banca centrala incercand sa convinga pe romani sa puna un mai mare accent pe economisire.

Joi, BNR a revizuit prognoza de inflatie la 6%, in usoara crestere fata de prognoza din februarie, de 5,9%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9% la 3,5%.

"Ramanem in afara tintei pana in trimestrul intai din 2009, dar intram pe o curba descendenta destul de accentuata din vara acestui an, mai degraba din toamna", a declarat Isarescu.

Printre riscurile care pot afecta inflatia, Isarescu a mentionat: majorarile salariale ce nu tin asul cu cresterea productivitatii, deprecierea monedei nationale si majorarea preturilor combustibililor. Agricultura ar putea fi singurul element pozitiv din acest an care ar putea ajuta la scaderea inflatiei.

Pe piata interbancara cursul leul/euro a atins vineri un maxim de 3,7001 lei/euro, dupa care s-a mentinut in intervalul 3,6866-3,6903 lei/euro.

2. Vosganian: Economia a crescut cu 7%, Ministrul economiei si finantelor a declarat ca economia a crescut cu 7% in primul trimestru, potrivit primelor estimari.

"In ciuda unor estimari mai pesimiste nu credem ca trebuie sa revizuim tinta de crestere a PIB cu 6% pentru anul acesta", a aratat Vosganian.

El a subliniat ca accelerarea cresterii economice din primul trimestru a avut loc pe fondul unei executii bugetare prudente. Dupa primele patru luni, bugetul de stat inregistra un deficit de numai 0,2% din PIB. Ministrul a explicat ca aceasta evolutie a fost determinata de cresterea veniturilor bugetare, la 105% fata de nivelul planificat.

3. Petrom a anuntat o crestere a profitului cu 156% in T1. Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie din Romania, a raportat in primul trimestru un profit net record de 977 milioane lei (265 milioane euro), cu 156% mai mare in lei fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care pretul titeiului a atins noi recorduri pe pietele internationale in acest an, depasind recent pragul de 125 de dolari/baril. Afacerile Petrom au crescut in aceeasi perioada cu 35%, la 3,72 mld. lei (1,01 mld. euro).

Pretul petrolului a depasit vineri pentru prima data nivelul de 125 de dolari pe baril, in contextul in care tendinta ascendenta a cotatiilor si contractelor futures cu combustibil pentru incalzire au determinat fondurile de investitii sa faca plasamente pe aceasta piata.

Petrolul destinat pietei americane, cu livrare in luna iunie, a fost cotat vineri la valoarea record de 125,12 dolari pe baril, depasind maximul istoric de 124,7 dolari pe baril atins in debutul sedintei.

4. Romania, campioana in UE la comertul cu amanuntul. Romania a inregistrat o crestere de 16,2% a comertului cu amanuntul, in martie, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, ocupand astfel primul loc intre statele membre UE si fiind urmata de Slovacia (10,4%), de Lituania (9%) si Bulgaria (8,7%), conform unui raport al biroului european de statistica Eurostat.

La nivelul intregii Uniuni Europene insa, retailul a cunoscut o scadere de 1%, in timp ce zona euro a inregistrat o scadere de 2,7%, in luna martie 2008, fata de luna martie 2007.

Cele mai mari scaderi ale pietei de retail au fost inregistrate in Spania (-5,3%), Estonia (-4,9%), Danemarca (-4,6%) si Luxembourg (-4,2%).

5. CEC Bank. Casa de Economii si Consemnatiuni, cea mai veche institutie financiara locala, a anuntat oficial schimbarea denumirii in CEC Bank, intr-un amplu proces de rebranding, care va costa 50 de milioane de euro.

"Acest rebotez al CEC cred ca simbolizeaza sfarsitul reformei sistemului bancar, inceputa in anul 1990", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. De altfel, Isarescu a explicat ca primul pas in reformarea sistemului a fost crearea unei piete monetare, alimentata de economiile atrase de CEC de la populatie si care pana atunci erau directionate exclusiv catre banca centrala, acestea realizand ulterior redistribuirea.

Ultima institutie financiara din portofoliul statului are ca obiectiv pentru urmatorii doi ani cresterea cotei de piata de la 4,2% in prezent la 5-6% din total active, conform declaratiilor presedintelui bancii, Radu Ghetea. Pentru acest an, CEC Bank si-a propus o majorare a portofoliului de credite cu 48%, in timp ce soldul depozitelor este programat sa creasca cu 41%.

CEC a realizat in primele patru luni un profit brut de 57 de milioane de lei (echivalentul a 15,5 milioane de euro), respectiv mai mult de jumatate din castigul inregistrat pe intregul an 2007, de 91 de milioane de lei.

6. Ferrari, showroom de 5 milioane de euro. Forza Rossa, partenerul oficial Ferrari in Romania, a deschis primul showroom Ferrari din Romania, in zona aeroportului Otopeni, in urma unei investitii initiale de 5 milioane de euro.

Pentru Romania sunt alocate de catre uzina circa 10-15 masini pe an, care reprezinta si tinta de vanzari a Forza Rossa.

Cu ocazia inaugurarii presedintele companiei Ferrari, Luca di Montezelmo, a declarat ca "In trei-patru ani, in Romania se vor comercializa peste 50 de masini Ferrari".

Compania Forza Rossa este detinuta de holdingul Central Europe Finance din Luxemburg, cu o participatie de 47,5% si persoanele fizice Ion Bazac, cu 47,5% si Camelia Bazac, cu 5%. In vecinatatea showroom-ului Ferrari vor mai fi construite in perioada urmatoare inca 3 unitati de prezentare pentru automobile de lux.

7. Romanii au trimis anul trecut 3,15 miliarde de SMS-uri. Numarul total de mesaje scrise (SMS) trimise anul trecut de clientii de servicii de telefonie mobila de pe piata locala a ajuns la 3,15 miliarde, in timp ce numarul de mesaje multimedia a fost de 29 de milioane, iar numarul apelurilor video a fost de 1,6 milioane.

Oficialii ANRCTI (Agentia Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei)au declarat ca numarul de conexiuni la internet a ajuns la 5,9 milioane, din care 2,1 milioane erau conexiuni de mare viteza (broadband). Cea mai mare crestere de pe piata a fost inregistrata anul trecut de serviciile internet prin tehnologie DSL, respectiv de 270%. Romtelecom furnizeaza servicii internet prin tehnologia DSL.

Numarul de conexiuni la internet prin cablu - furnizat de operatori ca RCS&RDS sau UPC, a inregistrat o crestere de 120%.

8. Productia industriala a crescut cu 5,4% in T1. Afacerile din retail au urcat cu 15,9%. Productia industriala a crescut cu 5,4% in primul trimestru, fata de intervalul similar din 2007, majorarea fiind sustinuta de sectorul de energie electrica si termica, gaze si apa si de industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Pe marile grupe industriale au fost cresteri in industria bunurilor de capital (+16,1%), industria bunurilor de uz curent (+7,4%), industria bunurilor intermediare (+2,7%) si cea energetica (+0,4%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 1,9%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia celui cu autovehicule si motociclete, a crescut in primul trimestru, comparativ cu perioada similara din 2007, cu 15,9%.

Cresterea a fost determinata atat de vanzarea de produse nealimentare, cu un avans de 17,3%, cat si de vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun, cu o majorare de 14,3%.

Dinamica exporturilor a fost depasita de cea a importurilor, exporturile crescand cu 12,4% la valori exprimate in lei (2,5% la valori exprimate in euro), iar importurile urcand cu 19,4% la valori exprimate in lei (8,9% la valori exprimate in euro), potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Valoarea exporturilor s-a plasat in martie la 9,97 miliarde de lei (2,69 miliarde de euro), iar cea a importurilor la 17,09 miliarde de lei (4,62 miliarde de euro).

9. BCE mentine dobanda in euro la 4%. Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de referinta la 4%, in ciuda semnelor care indica incetinirea cresterii economice in zona euro.

Prin aceasta decizie, BCE arata ca prefera in continuare politica de mentinere a stabilitatii preturilor si nu pe cea de stimulare a cresterii economice, care ar implica reducerea dobanzii.

BCE a mentinut de asemenea nemodificata, la 5%, si dobanda la care bancile pot primi finantare de urgenta pe termen scurt.

Si Banca Angliei a mentinut rata dobanzii de referinta la 5%, pe fondul nivelului ridicat al inflatiei, dupa ce a redus de trei ori dobanda de politica monetara incepand cu luna decembrie.

10. Salariul mediu net a urcat in martie cu 17,7% fata de martie 2007. Castigul salarial mediu nominal net realizat in luna martie a fost de 1.192 lei, in urcare cu 17,7% comparativ cu perioada similara din 2007 si cu 5,1% fata de luna februarie, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Valorile cele mai mari s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare, respectiv 3.595 lei, iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, de 674 lei.
Sursa: www.zf.ro/articol_171791

Niciun comentariu: