Prin aplicarea acestui algoritm, BVB se va alinia celei mai recente metodologii de calculare a preturilor de inchidere, va fi redusa posibilitatea influentarii evolutiei naturale a pietei prin eliminarea factorilor subiectivi de stabilire a pretului de inchidere si implicit, prin asigurarea unei relevante sporite a pretului de referinta.
Totodata, va creste durata sedintei de tranzactionare, se va majora numarul tranzactiilor inregistrate in timpul unei zile bursiere si lichiditatea pietei.
Algoritmul de fixing reprezinta o licitatie la un pret unic si are drept rezultat determinarea volumului maxim care poate fi tranzactionat la pretul din fixing pentru instrumentele financiare din piata respectiva. Fixingul se poate aplica numai daca cel mai bun pret de cumparare este mai mare sau egal cu cel mai bun pret de vanzare pentru instrumentul financiar.
Utilizarea algoritmului de fixing implica introducerea unei noi stari a programului sedintei de tranzactionare, numita stare de Inchidere - stare similara cu cea de Deschidere. In starea de Inchidere se calculeaza, pe baza algoritmului de fixing, pretul si cantitatea (volumul) de inchidere, se identifica tranzactiile posibile, se aloca volumul de instrumente financiare si se incheie tranzactiile, pentru piata pentru care se va aplica starea respectiva.
Stabilirea unui pret de referinta prin mecanisme de tip fixing ofera corelarea cu piata futures, in contextul dezvoltarii pietei derivatelor la BVB. Riscul de influentare a pietei, in conditiile in care contractele futures se bazeaza pe pretul de referinta, scade o data cu introducerea algoritmului de fixing.
Ordinele introduse in piata la vanzare si cumparare trebuie sa se incruciseze ca pret, iar jucatorii sunt obligati sa execute ordinele la referinta rezultata.
Algoritmul de fixing are mai multe secvente de determinare a pretului si volumului, in functie de cotatiile din piata. In primul rand, se urmareste pretul la care se obtine un nivel maxim de tranzactionare. Daca exista doua preturi cu acelasi volum de transfer, se alege pretul cel mai apropiat de cotatia ultimei tranzactii din piata continua.
Pe baza algoritmului de fixing in cadrul etapei de inchidere este determinat si pretul zilnic de decontare a contractelor futures avand ca suport respectivele actiuni.
Sursa: www.zf.ro/articol_169233
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu