marți, 12 februarie 2008

Fondurile straine ocolesc piata romaneasca de capital

Florin Ilie, seful departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank Romania, spune ca, deocamdata, fondurile straine ocolesc piata romaneasca de capital, din cauza contextului international negativ si a problemelor macroeconomice interne.

"Romania nu este alternativa mai putin riscanta pe care o cauta fondurile straine in acest context international marcat de riscuri foarte mari. Dimpotriva, Romania este vazuta ca una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune, din cauza leului, care este singura moneda din regiune care fluectueaza liber fata de euro si prin urmare cea mai usor de atacat daca nu este sustinuta la nivel macroeconomic", a declarat Florin Ilie, intr-un interviu acordat ZF.

ING Bank este unul dintre primii patru jucatori de pe piata de brokeraj, lucrand preponderent cu investitori institutionali straini. In luna ianuarie, ING a realizat al doilea rulaj de pe Bursa, in conditiile in care strainii au realizat vanzari nete de peste 50 mil. euro.

Ilie considera ca instabilitatea la nivel macroeconomic este si motivul pentru care actiunile listate pe Bursa de la Bucuresti au scazut mai mult decat cele de pe pietele din regiune de la inceputul anului.

"Chiar si asa, actiunile romanesti se tranzactioneaza cu prime fata de cele de pe pietele din regiune", mai spune Ilie. Actiunile mai scumpe relativ cu pietele vecine si incertitudinile legate de cursul de schimb tin investitorii straini in expectativa, fapt care se reflecta si in lichiditatea redusa de pe Bursa din ultima perioada.

"Deocamdata sentimentul fata de Romania ramane negativ in randul investitorilor institutionali straini. Acest lucru afecteaza puternic piata din cauza ca nu exista investitori institutionali locali puternici. Probabil ca vom vedea si la noi astfel de investitori peste 2-3 ani", sustine Ilie. Lipsa investitorilor locali puternici este si unul dintre motivele pentru care pe piata romaneasca nu se observa existenta actiunilor defensive, adica acele actiuni care rezista mai bine in momente de criza, cum sunt de regula titlurile companiilor de utilitati.

"Investitorii straini judeca de obicei tara, astfel ca in momentul in care sentimentul este negativ fata de Romania, scad cam toate actiunile, la fel ca atunci cand sentimentul era pozitiv si cresteau cam toate. Cele mai afectate de deprecierea leului sunt insa titlurile financiare, adica bancile si SIF-urile."

"Probabil ca jumatatea anului va semnala o imbunatatire a perceptiei asupra Romaniei, dar, chiar si in aceste conditii, nu ma astept la o revenire spectaculoasa, ci la o evolutie pozitiva lenta", mai spune Ilie.

O posibila reducere a ratingului Romaniei de catre agentiile internationale de rating ar putea intarzia insa revenirea, in conditiile in care ar determina disparitia pietei romanesti de pe radarele unora dintre fondurile straine. Chiar si in aceste conditii, Florin Ilie considera ca ar exista interes din partea investitorilor straini pentru oferte publice initiale (IPO). Situatia incerta de pe piata a determinat unele companii care isi programasera listari pentru inceputul acestui an sa si le amane.

"Companiile locale care se listeaza sunt in general mici dupa standarde internationale sau medii dupa standarde locale. Sunt insa companii care au nevoie de finantari importante pentru a creste si in unele cazuri si-au atins deja limita maxima de creditare. Astfel, singura lor alternativa de a face rost de bani pentru a-si continua cresterea este listarea la Bursa a unui pachet de actiuni. Daca unele se hotarasc sa astepte un context de piata mai bun s-ar putea sa piarda pentru ca in momentul in care contextul respectiv va exista ele nu vor mai fi la fel de atractive pentru investitori", explica Ilie.

Despre piata romaneasca de brokeraj seful brokerilor de la ING sustine ca este din ce in ce mai competitiva, dar inca insuficient de matura.

"Cand piata creste se realizeaza o concentrare. Pana acum am asistat mai mult la o concentrare organica, in sensul ca jucatorii de top au luat mai mult din piata. Au fost si achizitii de catre jucatori straini a unor societati locale de brokeraj care au determinat schimbari in topul brokerilor. Deocamdata, volatilitatea este foarte ridicata in topul brokerilor si cred ca se va mentine asa cativa ani", a precizat Ilie.

Sursa: www.zf.ro/articol_160591

Niciun comentariu: