Generalitati
Persoanele cu grupa sanguina 0-I pot digera si metaboliza eficient produsele din carne deoarece tind sa aiba mai mult acid gastric.
Consumati deci multa carne (hiperproteica, hiperglucidica)!
Aportul de proteine provenite din carne trebuie echilibrat cu cel din vegetale si fructe, pentru a evita hiperaciditatea. O alimentatie neadecvata grupei sanguine 0-I creste factorii de risc pentru ulcere, gastrite si boli inflamatorii, ca artrita.
Eliminati din alimentatie graul si majoritatea cerealelor!
Hrana marina trebuie sa fie componenta majora a dietei grupei sanguine 0-I.
Practicati intens exercitiile fizice!
Persoanele cu grupa sanguina 0-I pot digera si metaboliza eficient produsele din carne deoarece tind sa aiba mai mult acid gastric.
Consumati deci multa carne (hiperproteica, hiperglucidica)!
Aportul de proteine provenite din carne trebuie echilibrat cu cel din vegetale si fructe, pentru a evita hiperaciditatea. O alimentatie neadecvata grupei sanguine 0-I creste factorii de risc pentru ulcere, gastrite si boli inflamatorii, ca artrita.
Eliminati din alimentatie graul si majoritatea cerealelor!
Hrana marina trebuie sa fie componenta majora a dietei grupei sanguine 0-I.
Practicati intens exercitiile fizice!
Suplimente alimentare benefice persoanelor cu grupa sanguina 0-I:
Vitamina B, se poate asimila din: carne, ficat, rinichi, oua, peste, nuci, legumele recomandate cu frunzele de culoare verde inchis, fructe;
Vitamina K, se poate asimila din: ficat, galbenus de ou, legume si fructe verzi-nap, spanac, sfecla mangold;
Calciul: sardele, somon conservat,broccoli, verdeturi Collard;
Iodul: nap/alge, sare iodata;
Manganul cu precautie, sub supraveghere medicala, in cazul durerilor articiulare cronice la nivelul portiunii inferioare a coloanei vertebrale si genunchilor.
Plante/substante fitochimice:
-lemn dulce (in nici-un caz crud - poate cauza hipertensiunea arteriala)-reduce aciditatea gastrica;
-alge brune, mai ales impotriva bacteriei generatoare de ulcer, Heliobacter pylori, precum si pentru scaderea greutatii corporale;
-enzimele pancreatice, la mesele abundente.
De evitat:
-vitamina A ca supliment alimentar, ci mai degraba din surse naturale si anume, din legumele galbene, portocalii, cele cu frunze de culoare verde inchis din lista celor recomandate.
-vitamina E ca supliment alimentar. Surse naturale: uleiuri de legume, ficat, nuci, legume cu frunze verzi recomandate.
Vitamina B, se poate asimila din: carne, ficat, rinichi, oua, peste, nuci, legumele recomandate cu frunzele de culoare verde inchis, fructe;
Vitamina K, se poate asimila din: ficat, galbenus de ou, legume si fructe verzi-nap, spanac, sfecla mangold;
Calciul: sardele, somon conservat,broccoli, verdeturi Collard;
Iodul: nap/alge, sare iodata;
Manganul cu precautie, sub supraveghere medicala, in cazul durerilor articiulare cronice la nivelul portiunii inferioare a coloanei vertebrale si genunchilor.
Plante/substante fitochimice:
-lemn dulce (in nici-un caz crud - poate cauza hipertensiunea arteriala)-reduce aciditatea gastrica;
-alge brune, mai ales impotriva bacteriei generatoare de ulcer, Heliobacter pylori, precum si pentru scaderea greutatii corporale;
-enzimele pancreatice, la mesele abundente.
De evitat:
-vitamina A ca supliment alimentar, ci mai degraba din surse naturale si anume, din legumele galbene, portocalii, cele cu frunze de culoare verde inchis din lista celor recomandate.
-vitamina E ca supliment alimentar. Surse naturale: uleiuri de legume, ficat, nuci, legume cu frunze verzi recomandate.
Alimentele se impart in trei mari categorii:
Deosebit de benefice = alimente care reactioneaza precum un medicament
Neutre= simple alimente
De evitat = alimente care reactioneaza precum o otrava
Deosebit de benefice = alimente care reactioneaza precum un medicament
Neutre= simple alimente
De evitat = alimente care reactioneaza precum o otrava
Deosebit de benefice | Neutre | De evitat | |
Carne | vita, bivol, miel, oaie, caprioara, inima, ficat | pui, rata, potarniche, curca, prepelita, fazan, iepure | gasca, porc, costita, sunca |
Alimente marine | cod, hering, macrou, stiuca, somon, pastrav, sardina, scrumbie, calcan rapitor, sturion, biban dungat, alb sau galben, peste sabie, peste cu carne alba. Uleiurile de peste au efect de subtiere a sangelui si pot fi eficiente in tratamentul bolilor intestinale cum ar fi colita sau boala Crohn. Multe alimente marine sunt surse de iod ce regleaza functia tiroidiana | ansoa, morun alb, crap, moluste, crab, rac, tipar, platica, broasca, calcan cenusiu, homar, midii, biban oceanic, stridii, stiuca, scoici, biban de mare, pastrav marin sau argintiu, rechin, creveti, melc, calmar | baracuda, somn, caviar, scoici de mare, hering in saramura, somon afumat, caracatita |
Uleiuri si grasimi | de in , de masline au efecte pozitive asupra inimii si arterelor si pot ajuta la reducerea colesterolului | ulei de Canola, ulei din ficat de cod, ulei de susan | ulei de porumb, ulei de seminte de bumbac, ulei de arahide, ulei de sofran |
Produse lactate si oua | -trebuie reduse drastic | unt, branza farmer, branza feta, branza de capra, mozzarella, branza de soia, lapte de soia=alternative hiperproteice excelente | branza americana, blue cheese, lapte batut, camembert, branza de vaci, branza topita, branza olandeza, lapte de capra, inghetata, kefir, parmezan, Ricotta, Schweitzer, zer, iaurt |
Nuci si seminte | seminte de dovleac, nuci sau unt de nuci | migdale si unt de migdale, castane, alune, nuci americane, unt de susan si seminte de susan, unt de floarea-soarelui si seminte de floarea-soarelui | nuci braziliene si de mahon, arahide si unt de arahide, seminte de mac |
Fasole | fasole Aduke, Pinto, Azuki | neagra, cu boabe late, verde, rosie, soia cu boabe rosii, fasole saltareata, cataratoare, alba, fasole nordica, fasole lima | fasole aramie, fasole mare |
Cereale si paste fainoase | - ar trebui eliminate complet din alimentatie | amarant, orz, hrisca, crema de orez, mei expandat, tarate de orez expandat, secara alba si faina de secara, orez brun, orez alb, orez salbatic, faina de orez, paste fainoase din anghinare | fulgi de porumb, faina de porumb, crema de grau, faina de cartofi, grape nuts, tarate de ovaz, faina de ovaz, cereale combinate, grau macinat, tarate de grau, germen de grau, faina de grau, faina de cus-cus, faina cu gluten, paste fainoase de gris, faina graham, faina alba |
Produse de panificatie | paine Essene si paine Ezequiel sunt alimente cu multe enzime benefice | paine neagra de orez, paine fara gluten, lipie ideala, mei, prajituri de orez, paine de secara 100%, fulgi crocanti de secara, paine din faina de soia, paine de secara alba | covrigi din grau, briose din porumb, grau arnaut, briose englezesti, paine hiperproteica, paine poli-cerealiera, briose din ovaz, paine din grau germinat, briose din tarate de grau, paine din grau integral |
Legume | nap, laptuci, broccoli, spanac, anghinare, frunze de sfecla, cicoare, verdeturi, papadie, usturoi, hrean, gulie, ceapa rosie, ceapa spaniola, ceapa galbena, patrunjel, pastarnac, ardei rosii, cartofi dulci, dovleac, sfecla Mangold, ridichii, mazare neagra, alge | sparanghel, muguri de bambus, sfecla, chimen, morcovi, telina, asmatui, coriandru, castravete, marar, andive, ghimber, fasole lima, ciuperci abalone, ciuperci enoki, ciuperci Portobello, ciuperci tree oyster, masline verzi, ceapa verde, ardei verzi, ardei galbeni, ridichii, nap suedez, praz, mazare de zapada, muguri de mung, muguri de ridiche, dovlecei toate tipurile, tofu, rosii,castane de apa, macris de balta, mazare verde, mazare pastai | linte de casa, linte verde, linte rosie, varza chinezeasca, varza rosie, varza alba, conopida, porumb alb, porumb galben, vinete, ciuperci domestice, mustar, masline negre, masline grecesti, masline spaniole, cartofi rosii, cartofi albi, muguri de lucerna, varza de Bruxelles |
Fructe | smochine uscate sau prospete, prune de orice fel chiar uscate | mere, caise, banane, afine, cirese, merisor, stafide, curmale, boabe de soc, agrise, grapefruit, struguri, guave, kivi, lamai, fructe de tei, Mango, pepene canana, pepene casaba, pepene Crenshaw, pepene de Craciun, pepene turkestan, lubenita, pepene spaniol, nectarine, papaya, piersici, pere, curmale japoneze, ananas, rodii, zmeura, Carambola | mure, nuci de cocos, pepene cantalup, pepene de ambrozie, portocale, rubarba, capsune, mandarine |
Sucuri si lichide | de cirese negre si ananas | de caise, morcovi, telina, merisor, strugure, grapefruit, papaya, de rosii cu lamaie, suc de legume-din cele indicate, de castravete | suc de mar, cidru de mere, de varza, de portocala |
Mirodenii | roscove, curry, varec, patrunjel, ardei rosu, sofran de India | agar, cuisoare englezesti, extract de migdale, anason, malt de orz, marar, usturoi, gelatina simpla, miere, hrean, sirop de artar, melasa, menta, mustar uscat, busuioc, frunze de dafin, pere pergamute, nucsoara, asmatui, piper boabe, boia de ardei, ardei capia, sirop de orez, rozmarin, sofran, salvie, sare, cimbru, sos de soia, arpagic, ciocolata, cuisoare, coriandru, crema de tartru, chimion, zahar alb, zahar brun, tarhon, perisor, ardei iute | capere, scortisoara, vanilie, amidon de porumb, sirop de porumb, nucsoara, piper alb, piper negru, otet din cidru de mere, otet din vin rosu, otet alb |
Condimente | - | unt de mere, gem sau jeleu din fructele permise, mustar, condimente pentru salata cu continut sarac de lipide, din ingredientele permise | Ketchup (contine otet), muraturi cu marar sau alte muraturi, maioneza |
Ceaiuri de plante | ceai de ardei rosu, de studenita, de papadie, de ghimber, de hamei, de tei, de dude, de patrunjel, de menta, de macese, de ulm alunecos | iarba matei, musetel, paducel, voronic, radacina de lemn dulce, lumanarica, frunza de zmeura, soc, salvie, gura lupului, menta, valeriana, ginseng, ceai verde, verbina, mesteacan alb, coaja de stejar alb, coada soricelului | de lucerna, aloe (subtiaza sangele iar grupa 0 are nevoie de Vitamina K pentru coagularea sangelui), brusture, piciorul manzului, matasea porumbului, echinaceea, gentiana, trifoi rosu, rubarba, iarba sfantului Ion, traista ciobanului (produce leucocitoza), frunza de capsun, stevie galbena |
Diverse bauturi | sifon, iar ceaiul verde este o buna alternativa a cafelei | bere, ceai verde, vin rosu, vin alb | cafea obisnuita, cafea decofeinizata, bauturi distilate, cola, sifon dietetic, ceai negru decofeinizat, ceai negru obisnuit |
Alimentele care favorizeaza scaderea in greutate a persoanelor cu grupa sanguina 0-I,sunt alimentele care:
- Contin iod , cresc productia de hormon tiroidian: varecul, alimentele marine, sare iodata, vezi LAPTE;
- Sunt sursa de vitamina B, favorizeaza eficient metabolismul : ficatul;
- Favorizeaza eficient metabolismul: carnea rosie, napul, broccoli, spanacul.
Alimentele care favorizeaza cresterea in greutate a persoanelor cu grupa sanguina 0-I,sunt alimentele care:
- Afecteaza eficienta insulinei si utilizarea caloriilor: graul in cantitati excesive;
- Sunt greu de digerat, se depoziteaza sub forma de grasime si cresc nivelul toxinelor : orice fel de carne;
- Inhiba metabolismul adecvat al substantelor nutritive/sporesc secretiile mucoase: produsele lactate;
- Au rata metabolica lenta si interfereaza cu enzimele digestive: fasolea.
Comentariu:
Laptele este o sursă majoră de iod, nivelul acestuia dublându-se în anii recenți, deoarece vițeii sunt hrăniți cu suplimente iodice și pentru că ugerele sunt sterilizate cu antiseptice pe bază de iod înainte de muls. Alimentele cele mai bogate în iod sunt codul, scoicile, creveții, heringul, semințele de floarea-soarelui, algele și ciupercile.Consumul unor alimente, precum cartofii dulci, poate contribui la diminuarea asimilării iodului în organism, acest proces metabolic afectându-i în primul rând pe cei care locuiesc în zone cu deficit de iod.
Asadar laptele nu este bun, dar iodul din lapte da.
Un comentariu:
NU SUNT DE ACORD CU ACEST ARTICOL; ALIMENTELE SUNT CLASATE IN BUNE SI MAI PUTIN BUNE IN FUNCTIE DE CALITATEA LOR DE A TE AJUTA SA SLABESTI; NU TOTI CEI DIN GRUPA O AU NEVOIE SA SLABEASCA:
Trimiteți un comentariu