Astfel, daca in mai un apartament de 80 de metri patrati in Aviatiei depasea 200.000 de euro, in iunie a ajuns la 170.000 de euro. Anunturile analizate, care iau in considerare apartamentele de trei camere construite in perioada 1980-1990 nu reprezinta pretul la care se incheie tranzactiile, dar ofera o perspectiva asupra pietei imobliare din Capitala.
In restul Capitalei, preturile apartamentelor de trei camere din Capitala construite intre 1980 si 1990 au scazut in medie cu 5% in iunie, pretul mediu pe metru patrat ajungand la 1.976 de euro, fata de 2.060 de euro in luna mai.
2. Fitch avertizeaza Romania. Intreruperea fluxurilor de capital sau inversarea acestora, impreuna cu esuarea limitarii inflatiei prin politici fiscale si monetare si stagnarea procesului de refoma pot constitui motive pentru inrautatirea ratingului Romaniei, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.
Limitarea fluxurilor de capital va ingreuna finantarea deficitului de cont curent, ceea ce poate duce la deprecierea puternica a leului, cu consecinte asupra stabilitatii financiare si macroeconomice a tarii.
In acelasi timp, imposibilitatea controlarii inflatiei va duce la escaladarea asteptarilor inflationiste ceea ce, in cele din urma, se va manifesta prin cresterea costurilor procesului de dezinflatie. Detalii?
3. Investitiile straine directe s-au dublat in luna aprilie; deficitul de cont curent isi incetineste cresterea la 7,5%. Investitiile straine directe din luna aprilie au urcat cu 92,2%, la 3,21 miliarde de euro, fata de 1,67 miliarde de euro, la sfarsitul intervalului ianuarie-martie, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
In primele patru luni ale anului trecut, investitiile straine directe se situau la 1,6 miliarde de euro, iar valoarea pentru tot anul a fost de 7,06 miliarde de euro.
In primele patru luni ale anului, deficitul de cont curent s-a situat la 4,84 miliarde de euro, in crestere cu 7,5% comparativ cu perioada similara din 2007. Acesta a fost acoperit in proportie de 66,5% prin investitii straine directe.
"Daca facem o balanta intre efectul negativ si cel pozitiv al investitiilor straine, vom vedea ca de departe investitiile au fost un factor de crestere a economiei romanesti, comparand cu profiturile pe care companiile le repatriaza", a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, in cadrul seminarului "Cei mai mari jucatori din economie. Cresterea economica si investitorii straini - dependenta sau castig reciproc?", organizat de Ziarul Financiar.
Conform acestuia, 3,2 miliarde euro au fost investite in luna aprilie de straini in proiecte greenfield si nu in achizitii.
Vosganian considera ca principalul impact negativ al investitiilor straine este reprezentat de repatrierea profiturilor companiilor in tarile de origine.
4. Daimler alege Ungaria in detrimentul Romaniei pentru noua fabrica Mercedes-Benz. Grupul german Daimler a ales Ungaria pentru noua fabrica Mercedez-Benz, unde va investi 800 de milioane de euro, in conditiile in care pe lista posibilelor amplasamente din Europa de Est se aflau Romania si Polonia.
Fabrica de la Kecskemet, oras situat la circa 80 de kilometri de Budapesta, va produce noua generatie de motoare Mercedes-Benz in patru cilindri, care va intra pe piata in cursul anului 2008 si va fi disponibila si pentru noile modele lansate.
Principalul motiv pentru alegerea facuta de Daimler a fost lipsa infrastructurii: "Era un proiect foarte important pentru noi si l-am ratat la limita. Conditiile oferite de Romania erau mai bune, proiectul avea mai multa sustinere, insa discutia s-a transat pe baza faptului ca Ungaria are deja autostrada in zona amplasamentului avut in vedere de Mercedes, plus logistica necesara care sa asigure legatura rapida cu pietele din Vest. Tot ce am putut sa facem noi a fost sa le promitem ca pana in 2010 zona Oradea va fi legata de granita printr-o autostrada. Ungurii le-au aratat insa o autostrada reala, nu o macheta", au explicat pentru ZIARUL FINANCIAR surse apropiate situatiei.
"Am facut un studiu privind necesarul de autostrazi, sosele si cai ferate, precum si al evolutiei resurselor de finantare si credem ca putem sa cheltuim 20 miliarde euro pana in 2013 pentru dezvoltarea infrastructurii. Economia romaneasca are un cap mare si un corp firav. Infrastructura a devenit o trauma colectiva", a declarat ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian, in cadrul unui seminar organizat de ZIARUL FINANCIAR.
El a precizat ca investitiile in infrastructura vor viza constructia a peste 1.000 de kilometri de autostrada, a 6.000-8.000 kilometri de drumuri nationale, precum si drumuri judetene si cai de transport feroviar.
5. Pretul gazelor naturale va creste cu pana la 20%. Incepand cu 1 iulie, pretul gazelor naturale va creste cu pana la 20%, a declarat seful directiei de tarife din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sarbu.
El a spus ca cei doi mari distribuitori de gaze, E.ON Gaz, companie controlata de germanii de la E.On, si Distrigaz Sud, companie controlata de Gaz de France, au cerut majorari ale preturilor la gaze de circa 25%.
"La ora actuala, costurile stabilite de ANRE nu acopera cheltuielile Distrigaz Sud si nici o societate nu poate supravietui mult timp in conditiile in care isi vinde produsele sub pretul de achizitie", se arata intr-un comunicat al companiei Distrigaz Sud.
In sprijinul acestei cereri, Distrigaz Sud aduce ca motiv cresterea preturilor energiei, preturi care inregistreaza recorduri istorice in ultima perioada.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a anuntat miercuri ca exista indicii privind o cartelare a furnizorilor de gaze naturale si ca acestia, sustinuti de ANRE, cer majorarea tarifelor cu minim 20%. Din acest motiv asociatia a cerut Guvernului si Consiliului Concurentei sa deschida o investigatie in acest caz.
6. Romania, cel mai mare avans de pe piata constructiilor din Uniunea Europeana. Romania a inregistrat cel mai mare avans din industria constructiilor din Uniunea Europeana, cu o crestere de 30% in luna aprilie fata de aceeasi luna a anului anterior, aceasta fiind urmata de Slovenia (+23,3%), Polonia (+22,8%) si Bulgaria (+21%), conform datelor Eurostat.
In intreaga Uniune Europeana industria constructiilor a scazut in luna aprilie 2008, fata de luna martie, a fost de 0,4%, in zona euro scaderea fiind de 0,8%.
7. ING primeste prima amenda de pe piata pensiilor: 382.500 euro. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii a decis astazi sanctionarea ING Fond de Pensii cu 1,16 milioane de lei (circa 320.000 de euro) si ING Asigurari cu 225.000 de lei (62.500 de euro), pentru incalcarea legislatiei in vigoare.
Aceasta este prima amenda data pana acum de Comisie unor administratori de pensii private. ING Asigurari administreaza doua fonduri de pensii facultative, iar ING Pensii un fond de pensii obligatorii.
Potrivit Comisiei, ING Asigurari a incalcat prevederile art. 86 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare si a Hotararii nr.21/2008 a Consiliului CSSPP, privind externalizarea activitatii de administrare si investire a activelor fondului de pensii.
ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii au anuntat ca vor contesta decizia autoritatii de reglementare din domeniul pensiilor prin care au primit amenzi contraventionale in valoare de 0,5% din capitalul social al fiecarei companii si vor discuta cu reprezentantii institutiei pentru clarificarea situatiei.
8. Vanzarile de autoturisme noi au scazut cu 1,6% in primele cinci luni. Vanzarile de autoturisme noi de pe piata romaneasca au coborat cu 1,6% in primele cinci luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, la 114.058 unitati.
Piata auto totala a urcat cu 3,6 puncte, avans dat de livrarile de vehiculele comerciale si autobuze, conform datelor APIA.
Vanzarile Dacia in Romania au scazut cu 9,4% in primele cinci luni. Vanzarile celei mai bine vandute marci de pe piata locala, Dacia, au scazut cu 9,4% dupa primele cinci luni, la 36.342 unitati, iar cota de piata s-a diminuat cu 3,7 puncte procentuale, la 26%, potrivit datelor APIA.
Astfel, prin cele peste 36.000 de unitati livrate (inclusiv vehicule comerciale - n.r.) in intervalul ianuarie-mai, Dacia are o cota de piata de 26,2%.
9. Inca 5% din titlurile Transgaz vor fi listate pana la toamna. Un pachet de pana la 5% din actiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias (TGN) va fi listat pe Bursa pana la toamna, a declarat ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian, prezent la seminarul "Cei mai mari jucatori din economie. Cresterea economica si investitorii straini - dependenta sau castig reciproc?", organizat de Ziarul Financiar.
Numarul de actiuni liber tranzactionabile pe Bursa va creste astfel la aproape 15%. Compania este controlata in proportie de 75% de Ministerul Economiei si Finantelor, in timp ce Fondul Proprietatea detine circa 15%.
Vineri, Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a declarat ca derularea unei oferte publice secundare de vanzare de actiuni ar fi cel mai potrivit mod de a lista un pachet suplimentar din actiunile transportatorului national al gazelor naturale Transgaz Medias.
"Cea mai potrivita solutie pentru listarea unui pachet suplimetar de actiuni Transgaz ar fi derularea unei oferte publice secundare", a spus Farmache.
Sursa: www.zf.ro/articol_176838